Blogi pääkuva

Navigaatiovalikko

angle-left

Blogit

Vuoteni maakuntamurmelina

Päiväni murmelina -elokuvassa Phil Murrayn näyttelemä uutistoimittaja herää joka aamu samaan päivään amerikkalaisessa pikkukaupungissa, jossa hän on tekemässä juttua vuosittaisesta murmelipäivästä. Tapahtumat toistuvat samanlaisina paitsi hänen omat reaktionsa.

Monessa ammatissa voi samaistua murmelitunnelmaan. Sitähän se on, samankaltaisten asioiden työstämistä viikosta viikkoon ja vuodesta toiseen. Tätä on myös maakunnan edunajaminen. Pikavoittoja on harvoin tarjolla. Arkista jankkaamista sitäkin enemmän.

Vuosittain linjataan Pohjois-Karjalan kärkihankkeet, joiden eteen yhdessä ponnistellaan.  Esimerkiksi VT6 Raatekankaan eritasoliittymän toteutus oli listoilla viiden vuoden ajan, kunnes valtion talousarviossa rahat osoitettiin. Joensuun ratapiharemontin 80 miljoonan eteen väännettiin kuuden vuoden ajan. Saimaan kanavan kehittämisen rahoitus puolestaan saatiin itäsuomalaisena yhteishankkeena maaliin alkusyksystä – vuosikausien vaikuttamisen jälkeen.

Jotkut asiat ovat kuin laatikkoon tungettava vieteriukko – ponnahtavat aina uudelleen esiin. Vaikka et haluaisi. Esimerkiksi keskustelussa poliisipalvelujen läsnäolosta maakunnassa ei ole mitään uutta. Vankiloita on taasen oltu lakkauttamassa ainakin kolmeen otteeseen.

Maanteiden kunnostusrahojen taso on esillä viikoittain. Edelliskesänä saatiinkin ennätysmäärä uutta asvalttipintaa – kiitos valtakunnallisesti nousseen rahoituksen. Kuluneen syksyn aikana murmelin päivä on poikkeuksetta alkanut lentoliikenteen parissa ja siinä riittää tekemistä pitkäksi aikaa.

Kuinka sitten päästä ulos loputtomasta samoihin asioihin vaikuttamisen murmelikehästä? Ensinnäkin kannattaa verkostoitua muiden murmelien kanssa. Yhteistyössä on voimaa. Tärkeitä ovat politiikassa mukana olevat murmelit, siellä vaikuttamisen avainpaikoilla. He tekevät sen raadollisimman ja usein näkymättömän raatamisen. Helsingissä tehdään päätöksiä 24/7.

Yritysten kanssa on myös oltava aktiivinen ja säilyttää luottamuksellinen vuorovaikutus, sillä elinkeinoelämän investoinnit, kasvu ja kyky työllistää ratkaisevat Pohjois-Karjalankin tulevaisuuden.

Yhteistyöhakuisuuden lisäksi kannattaa olla sinnikäs ja päättäväinen murmeli. Periksi ei saa antaa heti ensimmäisen vastoinkäymisen myötä, sillä niitä nimittäin riittää. Omaa venettä tulee ohjata satamaan muuttuvassa säässä ja karikoissa purjehtien.

Päiväni murmelina elokuvan päähenkilö muuttaa hiljalleen toimintaansa. Tämä onkin varmin keino saavuttaa uutta myös oikeassa elämässä. Toimimalla samoin kuin ennen on turha odottaa mullistavia käänteitä.

Pohjois-Karjalan maakuntaliitto hakee parhaillaan uutta yhteyspäällikköä. Parhainta menestystä seuraajalleni – pian vaihdetaan maakuntamurmelikapulaa lennosta!

Kirjoittaja siirtyy Joensuun kaupungin palvelukseen 1.1.2021.

Kirjoitus on julkaistu ensimmäisen kerran sanomalehti Karjalaisen Maakunta nyt -palstalla 15.11.2020

Lisää blogeja.

Valonpilkahduksia syyssumussa

Kovan väännön jälkeen lentoliikenne käynnistyy Joensuusta sitten kevään. Aikataulut eivät tosin...

Maakunnan metsäbiotalouden kärkiosaamista esillä ELMO-klusteriseminaarissa.

Itä- ja Pohjois-Suomen ELMO-klusteriseminaarien sarja jatkui 28.–29.10.2020 teemalla ”Klusterin...

Sivu arviointi ja palaute