Blogi pääkuva

Navigaatiovalikko

angle-left

Blogit

Tervetuloa tekemään tulevaisuutta

Tehtiin kerrankin jotain konkreettista eikä vain niitä strategioita! Toisinaan kuulee tällaisenkin iloisen heiton. Mutta mitä se konkretia oli ja mihin se lopulta perustui?

Kokeilujenkin taustalta löytyy lopulta suurempi tavoite. Ja ilman strategista näkemystä on turha toivoa isompien kehityskulkujen käynnistymistä. Lyhyesti sanottuna strategialla voitetaan sota, taktiikalla taistelu. Näkemystä ja pitkäjänteisyyttä tarvitaan.

Silti strategiaviidakko on aluksi sankka ennen kuin konkretiat ja resurssit löytyvät. Tänä vuonna laadittiin Pohjois-Karjalan strategia 2040, mikä tuntuu kaukaiselta niin yksilön kuin yhteiskunnankin näkökulmasta. Toisaalta kun näin keski-ikäisenä miettii, niin omat ylioppilasjuhlat 20 vuotta sitten olivat hetki sitten. Liikennehankkeita edistäneet taas tietävät hyvin, että välillä tarvitaan 20 vuotta, että asiat nytkähtävät eteenpäin. Kuluvana vuonna valmistuu ja viimeistellään myös Pohjois-Karjalan liikennejärjestelmäsuunnitelma sekä Ilmasto- ja energiaohjelma, jotka molemmat linjaavat kehittämistä vuoteen 2030 saakka.

Maakuntaohjelman rooli on vahva Pohjois-Karjalassa. Siitä on muodostunut ohjelmien ohjelma, johon kohdistuu myös suuria odotuksia. Ensi vuoden lopussa valmistuu uusi maakuntaohjelma POKAT 2025, joka ohjaa kehittämishankkeiden valintaa ja viitoittaa keskeiset tulevaisuuden trendit ja edunvalvontakysymykset.

Uuden maakuntaohjelman aikajänne on neljä vuotta, mutta käytännössä sen tavoitteiden toivotaan käynnistävän myös pitkäaikaisia kehityspolkuja, kuten on jo toteutunut esimerkiksi metsäbiotaloudessa. Mukana ovat myös maakunnan osaamisen erinomaisuudet – älykkään erikoistumisen kärjet. Uuden EU:n ohjelmakauden toteuttamisessa ja hankevalinnoissa maakuntaohjelmalla on ratkaiseva rooli.

Muutos on pysyvää, joten kehittämistyössä tarvitaan joustavuutta, soveltamista ja ennakointia. Pohjois-Karjala tarvitsee oman aluekehittämisen varmuusvarastonsa niin osaamisessa kuin toimivissa rakenteissa ja palveluissa, jotta mahdollisuudet saadaan hyödynnettyä ja kriiseistä selvitään ketterästi. Maakunnan valtti on yhteistyö, Pohjois-Karjala on liian pieni ristiriitaisiin kehittämislinjauksiin. Meillä osataan puhua asioista ja tehdä yhdessä konkreettisia ehdotuksia, mikä on tunnistettu ministeriöissäkin.

Maakuntaohjelman valmisteluun halutaankin ottaa kaikki kiinnostuneet mukaan. Erityisesti tämä näkyy ensi vuonna toteuttavissa tapahtumissa ja viestintäkanavissa. Jo nyt maakuntaohjelman valmistelun vaihetta voi seurata ja antaa palautetta osoitteessa www.pohjois-karjala.fi/pokat2025. Tervetuloa mukaan rakentamaan kehityspolkuja tulevaisuuteen!

Kirjoitus on julkaistu ensimmäisen kerran sanomalehti Karjalaisen Maakunta nyt -palstalla 8.12.2020.

 

 

Lisää blogeja.

Joulu – uhka vai mahdollisuus?

Kysymyksen tarkastelu on parasta aloittaa itsearvioinnilla, mikä nostaakin pienen punoituksen...

Rakas Joulupukki, haluaisin lahjaksi jotain kierrätettyä

Hyvä Joulupukki, ennen kuin kerron lahjatoiveistani, taustoitan hieman tilannetta: ...

Sivu arviointi ja palaute