Blogi pääkuva

Navigaatiovalikko

angle-left

Blogit

Rock loppui kuin seinään

Juice Leskinen julkaisi 1979 kappaleen Rock loppuu kuin seinään. Nyt eletään tilanteessa, jossa rockin ja kaiken muunkin musiikin ja esittävän taiteen esitykset ovat loppuneet kuin seinään. Verkon kautta tapahtuvien live-streamien avulla tapahtuu jonkin verran reaaliaikaisia esityksiä, mutta oikeita konsertteja ja teatteriesityksiä ei ole nähty eikä ehkä tulla vähään aikaan näkemäänkään.

Mitä tämä merkitsee esiintymisistä leipänsä saaneille taiteilijoille ja mitä se merkitsee yleisölle? Nykyinen tilanne tuo hyvin esille sen, miten pieninä palasina on esimerkiksi muusikoiden leipä maailmalla. Suurin osa muusikoista on aina saanut suurimman osan tuloistaan keikoista, levymyynnillä on ollut merkitystä vain harvoille. Nyt kun ei edes leivänmurusia ole tarjolla, on monella todellinen hätä kädessä.

Ja samassa tilanteessa ovat monet muut taiteilijat.

Me kulttuurin kuluttajat olemme viime viikkoina joutuneet tyytymään netin kautta tapahtuviin esityksiin. Aluksi ne olivat uutta ja tuntuivat mielenkiintoisilta.  Nyt alkaa jo kaivata oikeaa elävää musiikkia konserteissa, teatterin mystistä taikaa, taidenäyttelyiden lumoa ja museoiden historian havinaa. Ja näihin kaikkiin liittyy myös yhdessä muiden kanssa koetun elämyksen jakaminen.

Jos koko ensi kesä menee ilman Ilosaarirockia, Kihausta ja kesäteatteria, huomataan, mikä merkitys näillä on ihmisten hyvinvointiin ja aluetalouteen. Valitettavaa on, että epävarmuus haittaa tulevien tilaisuuksien suunnittelua. Esitysten harjoittelu, toteuttaminen ja markkinointi tulee toteuttaa pikavauhdilla. Pohjois-Karjalan maakuntaliiton maakuntapäivän 29.8. suunnittelu on hyvä esimerkki epävarmuuden vaikutuksista. Vielä ei osata sanoa toteutuuko maakuntapäivä edellisvuosien tapaan vai jotenkin muuten. Tilaisuuksien järjestäjille tämä on tietysti ikävää, koska mitään varmaa ei voi vielä sanoa elokuun viimeisen lauantain tilanteesta. Maakuntaliitto seuraa tilannetta ja informoi asiasta heti kun jotain uutta ilmenee.

Kun tästä joskus selvitään, tulee yleisötapahtumien suosio olemaan taattua. Siihen asti meillä on mahdollisuus tehdä jotain aivan muuta, vaikkapa antaa oman luovuuden ja innovaatioiden kukoistaa tavalla jos toisellakin.

Lisää blogeja.

Olisiko aika laittaa maakunnan Venäjä-asiantuntemus yhteen pakettiin?

Vaikka itäraja on toistaiseksi lähestulkoon suljettu, viimeiset kolme vuosikymmentä ovat...

Arbonautin paikkatietoalusta kehittyy ELMO-rahoituksen tuella

– Ehdottomasti kannatti lähteä mukaan, tämä on ollut positiivinen kokemus tähän mennessä,...

Sivu arviointi ja palaute