Blogi pääkuva

Navigaatiovalikko

angle-left

Blogit

Rakas Joulupukki, haluaisin lahjaksi jotain kierrätettyä

Hyvä Joulupukki, ennen kuin kerron lahjatoiveistani, taustoitan hieman tilannetta:

Tilastokeskus julkaisi hiljattain jätetilastot vuodelta 2019. Tilastoissa on tietoa yhdyskuntajätteiden määrän kehityksestä sekä jätteiden hyödyntämistavoista. Yhdyskuntajätteitä ovat asumisessa syntyvien jätteiden lisäksi niihin rinnastettavat kaupan, palveluiden ja teollisuuden jätteet.

Samoihin aikoihin Suomen ympäristökeskus SYKE julkaisi Circwaste – kohti kiertotaloutta -hankkeessa toteutetut laskennat kotitalousjätteiden määrien ja kierrätysasteiden alueellisesta kehityksestä vuosilta 2018–2019. Uudet tiedot saatiin myös Joensuun seudulta. Kotitalousjätteen määrä Joensuun seudulla vuonna 2019 oli 273 kg/hlö, mikä on saman verran kuin vuonna 2017. Joensuun seudun kierrätysasteessa näkyi hienoista nousua 2016–2019, mutta reippaampaa tahtia kaivattaisiin.  Kotitalousjätteitä on kierrätetty 116 kg/hlö vuonna 2019 ja kotitalousjätteiden kierrätysaste on 42 prosenttia.

Keskeisin huomio Tilastokeskuksen tuottamista jätetilastoista vuodelta 2019 on se, että yhdyskuntajätteiden määrä on kasvanut entisestään. Vuonna 2019 jätettä kertyi 80 000 kg enemmän kuin edellisenä vuotena. Prosentuaalista nousua yhdyskuntajätteiden määrässä oli vajaat kolme prosenttia.

Yhdyskuntajätteitä hyödynnettiin energiaksi 56 prosenttia, mikä hieman vähemmän kuin vuonna 2018. Vaikka on hyvä asia, että jätteistä saadaan energiaa, on jätteiden polttaminen kuitenkin melko kaukana kiertotalouden toteuttamisesta. Entistä suurempi osuus jätteistä tulisikin saada hyödynnettyä materiaalina. Tilastokeskuksen jätetilastojen mukaan vuonna 2019 materiaalina on hyödynnetty 43 prosenttia. Kaatopaikkasijoitus oli onneksi todella vähäistä (alle 1 %).

Asetettujen kierrätystavoitteiden mukaan vuonna 2020 pitäisi yhdyskuntajätteistä saada kierrätettyä 50 prosenttia. Juuri tulleiden jätetilastojen valossa nousu tavoitetasolle tuntuu isolta haasteelta.

Sekä Tilastokeskuksen että SYKE:n tuottamissa jätetiedoissa on paljon pureskeltavaa. Harmillista on kuitenkin se, että nyt tulleet uusimmat tiedot herättävät ehkä enemmänkin kysymyksiä kuin vastauksia. 

Miksi jätteitä syntyy aiempaa enemmän ja miksi materiaaleja ei saada kiertoon nykyistä enemmän? Onko kulutuskäyttäytyminen muuttunut siten, että tavaroita ostetaan entistä enemmän ja ne ostetaan pääsääntöisesti aina uutena? Mitä meidän tulisi tehdä, että voisimme luoda markkinoita, joissa materiaalit ja tavarat aidosti kiertäisivät ja kestäisivät pidempiaikaista käyttöä useammassa kohteessa?

En tiedä kysymyksiin oikeaa vastausta. Mutta kysynnän luominen kierrätetyille tavaroille, materiaaleille ja raaka-aineille olisi todella tärkeää.

Niinpä kysyisinkin, Joulupukki: Voisinko tänä jouluna saada lahjaksi jotain kierrätettyä? Ja jos haluat olla kiertotalouden edelläkävijä, niin voisiko myös muiden paketeissa olla jotain samansuuntaista?

PS. Myös lahjakortit ovat toivelistalla

 

Lisää blogeja.

Tervetuloa tekemään tulevaisuutta

Kokeilujenkin taustalta löytyy lopulta suurempi tavoite. Ja ilman strategista näkemystä on turha...

Pohjois-Karjalan juhlavuosi on samalla muutosten vuosi

Korona käänsi maailman nopeasti uuteen asentoon, ja olemme joutuneet muuttamaan...

Sivu arviointi ja palaute