Blogi pääkuva

Navigaatiovalikko

angle-left

Blogit

Pohjois-Karjalan juhlavuosi on samalla muutosten vuosi

Korona käänsi maailman nopeasti uuteen asentoon, ja olemme joutuneet muuttamaan käyttäytymistämme ja sopeutumaan. Monet muutokset ovat olleet kipeitä, mutta onneksi myös myönteisiä ilmiöitä on noussut pintaan. Lähimatkailun, monipaikkaisuuden sekä omien luonnonvarojen ja huoltovarmuuden korostuminen ovat tällaisia. Aika on myös tarjonnut ja avannut uusia liiketoimintamahdollisuuksia.

Rokote tuo mukanaan valoa ja mahdollisuuden vähitellen siirtyä normaalimpaan elämänrytmiin, mutta paluuta entiseen ei ole. Onkin tärkeätä kerätä kokemukset, joiden perusteella osaamme varautua paremmin tulevaan. Samalla on pystyttävä hyödyntämään myönteisetkin signaalit.

Maakuntamme haasteita ovat syntyvyyden jyrkkä lasku ja liikenneyhteyksien haavoittuvuus. Osaamisemme ja osaavan työvoiman saatavuus korostuvat entisestään.

Elinkeinojen kehittämisen ja valintojen merkitys niin ikään kasvaa. Edelläkävijyys, aloitteellisuus, aktiivisuus ja uuden luominen ovat avainsanoja. Myös digitaalisuus sekä ilmasto- ja vähähiilisyysasiat pitää ottaa huomioon.

Vuosi 2021 alkaa Heinäveden kunnan toivottamisella tervetulleeksi Pohjois-Karjalan maakuntaan. Heinäveden vaakuna kiinnitetään maakuntaliiton tiloihin muiden maakuntamme kuntien vaakunoiden joukkoon. Heinävesi on ollut monin tavoin mukana maakuntamme toiminnassa tähänkin saakka mm. Pohjois-Karjalan sähkön, Siun soten ja matkailuyhteistyön kautta. Maakuntavaihdos tapahtuu kuitenkin 1.1.2021 ja tervetulotilaisuus 5.1. Tilaisuus käynnistää myös maakuntamme 300-vuotisjuhlavuoden.

Juhlavuosi lasketaan Uudenkaupungin rauhasta 30.8.1721. Tuolloin Pohjois-Karjala sai suurin piirtein nykyisen muotonsa.

Juhlavuonna kurkistamme maakuntamme monivaiheiseen historiaan rajamaakuntana, mutta erityisesti katsomme tulevaisuuteen – uudelle vuosisadalle. Juhlavuoden teemana on ”Kukaan ei jää yksin” ja tarkoituksenamme on tuoda esille pohjoiskarjalaista hyvää ja hyveitä. Käynnistämme mm. 300 hyvää tekoa -haastekampanjan ja tuomme kunnat esille työnimellä Kuukauden kunta.

Juhlavuosi huipentuu elokuun lopussa pidettävillä maakuntaviikoilla ja Maailmankarjalaiset-maakuntapäivän tapahtumalla 28.8.2021. Juhlavuoteen kytkeytyy luontevasti myös Itä- ja Pohjois-Suomen maakuntien poliittisen johdon kokoontuminen Joensuuhun vuotuiseen huippukokoukseensa maakuntamme toimiessa isäntänä ja puheenjohtajana. Kaikki nämä kuitenkin koronavarauksin ja -ehdoin.

Vuosi 2021 tulee olemaan myös muutosten aikaa. Markus Hirvonen aloittaa maakuntajohtajana vuoden vaihduttua ja itse palaan kehittämisjohtajan virkaan ja maakuntajohtajan sijaisen tehtävään vielä vajaaksi pariksi vuodeksi. Kuntavaalien jälkeen valitaan myös uudet maakunnalliset toimielimet, jotka aloittanevat toimintansa loppukesästä/alkusyksystä. Myös EU-rintamalla tapahtuu muutoksia uuden EU-ohjelmakauden 2021–2027 käynnistyessä loppuvuodesta.

Toivottavasti korona ei muutu, vaan talttuu ja pystymme viettämään mahdollisimman turvallisen vuoden 2021. Varovaisuus ja vallitsevien ohjeiden huomioon ottaminen on aina paikallaan. Se on meidän kaikkien etu.

Haluan toivottaa maakuntaliiton puolesta rauhallista joulun aikaa ja oikein hyvää juhlavuotta 2021!

Lisää blogeja.

Rakas Joulupukki, haluaisin lahjaksi jotain kierrätettyä

Hyvä Joulupukki, ennen kuin kerron lahjatoiveistani, taustoitan hieman tilannetta: ...

Digituen tarve ei vähene tulevaisuudessa

Pohjois-Karjalassa on pitkät perinteet kansalaislähtöisen tietoyhteiskunnan tutkimuksessa ja...

Sivu arviointi ja palaute