Blogi pääkuva

Navigaatiovalikko

angle-left

Blogit

Pärjäisitkö ilman älylaitetta?

Älylaitteesta on tullut välttämätön apuväline monien asioiden hoitamiseen. Yksi digisyrjäytymiseen johtava tekijä on tietokoneen tai ylipäänsä älylaitteen puuttuminen.

Ilman älylaitetta on vaikeaa olla osallisena digitalisoituvassa yhteiskunnassa. Esimerkiksi etäopinnot ovat olleet arkipäivää jo yli vuoden ajan. Tosiasia kuitenkin on, että kaikilla opiskelijoilla ei ole omaa tietokonetta. Tietokone on tietysti välttämätön myös lähiopiskelussa. Sähköiset oppimisympäristöt lisääntyvät koko ajan.

Mitä jos joutuisit hakemaan töitä ilman tietokonetta? Työnhakijan täytyy aloittaa työnhaku verkossa. Oma työllistymissuunnitelma tehdään sähköisesti. Työ- ja koulutustarjoukset, haussa oleva työvoimakoulutus ja omat työttömyysturvatiedot eli käytännössä kaikki on verkossa.
Entäpä jos olisit eläkeläinen, jonka rahat menevät lääkkeisiin? On kestämätön tilanne, jos joudut valitsemaan terveytesi ja älylaitteen hankinnan välillä.

Paitsi asioiden hoitoon viranomaisten kanssa tarvitaan älylaitetta myös muussa arkielämässä. Lippujen osto, viihdepalvelujen käyttö, matkojen varaus, yhteydenpito ja monet muut asiat on vaikea hoitaa ilman älylaitetta.  

Älylaite ei ole tänä päivänä ylellisyys tai valinnainen asia. Se on välttämättömyys, johon kaikilla on oikeus. Jos henkilöllä ei ole mahdollisuutta hankkia laitetta itse, sellainen pitäisi saada esimerkiksi osana harkinnanvaraista toimeentulotukea. Älylaitteita myös kerätään lahjoitettaviksi monissa kampanjoissa. Kaikille kone -kampanja kerää käytettyjä tietokoneita lahjoituksina koululaisille ja opiskelijoille. Lahjoita luuri -taas kerää käytettyjä kännyköitä A-klinikkasäätiön Katuklinikan asiakkaiden käyttöön.

Joensuussa ja Outokummussa voit auttaa laitteiden keräyksessä Lahjoita laite -kampanjan kautta. Usean eri pohjoiskarjalaisen järjestön ja ASPA-säätiön yhteistyössä toteuttama kampanja kerää enintään viisi vuotta vanhoja läppäreitä lahjoitettaviksi yhdistysten kautta niitä tarvitseville henkilöille. Lahjoitetut koneet tyhjennetään tietoturvallisesti ja annetaan käyttökunnossa uusille omistajille. Jos haluat olla mukana auttamassa löydät ohjeet lahjoitukseen osoitteesta jelli.fi/lahjoitalaite.

 

Minna Tuuva Digituki Pohjois-Karjala -hanke
 

Lisää blogeja.

Osaamisen vientiä Japaniin

Naganosta ensimmäinen mielikuva on vuoden 1998 olympialaiset, joissa NHL-tähdet Wayne Gretzkyn...

Millainen on hyvä digineuvoja?

Joensuun Kansalaistalo on toiminut kaiken kansan kohtaamispaikkana Joensuun keskustassa jo yli...

Sivu arviointi ja palaute