Blogi pääkuva

Navigaatiovalikko

angle-left

Blogit

Osaamisen vientiä Japaniin

Mitä yhteistä on Pohjois-Karjalalla ja Japanin Naganon prefektuurin aluehallinnolla?

Naganosta ensimmäinen mielikuva on vuoden 1998 olympialaiset, joissa NHL-tähdet Wayne Gretzkyn johdolla esiintyivät. Mutta urheilu ei ole vastaus tähän kysymykseen. Yhteinen tekijä on metsäbiotalous.

Naganon prefektuurin ja Pohjois-Karjalan maapinta-alasta suurin osa on metsiä, ja Japanin ja Suomen puuston kasvu on samaa luokkaa, noin 100 miljoonaa kuutiometriä vuodessa.

Naganon viranomaiset etsivät eri puolilta maailmaa osaamista siihen, kuinka he voisivat hyödyntää omia puuvarantojaan nykyaikaisesti. Yhteistyötä japanilaiset tekivät paljon itävaltalaisten kanssa, jotka suosittivat Pohjois-Karjalaa yhteistyökumppaniksi.

Miksi itävaltalaiset suosittivat Pohjois-Karjalaa? Koska heillä oli laajaa kokemusta meidän maakunnan laaja-alaisesta osaamisesta.

Tämä on mahtava esimerkki kansainvälisen toiminnan merkityksestä: yhdessä maassa hyvin hoidettu yhteistyöverkosto tuo mukanaan uusia verkostoja, sillä maailma toimii verkostojen kautta.

Nyt Pohjois-Karjalassa käynnissä oleva hanke vie pohjoiskarjalaista metsäbiotalouden osaamista, asiantuntemusta, tuotteita ja palveluja Naganon alueelle, jossa metsävarojen hyödyntäminen, metsäalan kehittäminen ja siihen liittyvä liiketoiminta ovat vielä kehittyvässä vaiheessa.

Vastavuoroisesti hanke avustaa japanilaisen osaamisen, asiantuntemuksen ja yritysten verkostoitumista pohjoiskarjalaisten toimijatahojen kanssa. Päätoteuttajana hankkeessa on Karelia AMK.

Pohjois-Karjala panostaa erityisesti metsäbiotalouden kehittämiseen ja huippuosaamiseen. Vahvuuksiamme ovat muun muassa metsäteknologia, uusiutuvan energian tuotanto, uudet biopohjaiset tuotteet, puurakentaminen sekä metsätiedon hallinta ja hyödyntäminen.

Lisäksi koulutamme metsäosaajia joka koulutusasteella, teemme kansainvälistä huippututkimusta metsien mahdollisuuksista ja kehitämme kasvuhaluisten yritysten innovatiivista liiketoimintaa. Metsät ovat tärkeitä meille myös virkistäytymisen, matkailun, metsäteollisuuden ja muun metsiin perustuvan liiketoiminnan kannalta.

Alueiden välisestä yhteistyöstä voi syntyä uusia tapoja, innovaatioita ja teknologisia ratkaisuja metsävarojen hyödyntämiseen sekä niihin liittyvän elinkeinotoiminnan, koulutuksen ja tutkimuksen kehittämiseen, kansalliset ja alueelliset ilmastotavoitteet huomioiden.

Yhtenä tavoitteena on, että pohjoiskarjalaiset yhteistyöyritykset aloittavat yhteistyön ja kansainvälistä liiketoimintaa japanilaisten toimijoiden kanssa

Kansainväliset kumppanuusverkostot ja yhteistyö ovat tärkeitä maakuntamme kehitykselle ja elinvoimalle – myös metsäbiotalousalan näkökulmasta.

Kirjoitus julkaistu ensimmäisen kerran sanomalehti Karjalaisen Kolumnivieras-palstalla su 16.5.2021

Lisää blogeja.

Suosi suomalaista – tai ainakin eurooppalaista

Pohjois-Karjalan digitukiverkoston jäsen Reino Ylönen aloitti kirjapainoalan koulutuksen...

Pärjäisitkö ilman älylaitetta?

Älylaitteesta on tullut välttämätön apuväline monien asioiden hoitamiseen. Yksi...

Sivu arviointi ja palaute