Blogi pääkuva

Navigaatiovalikko

angle-left

Blogit

Olisiko aika laittaa maakunnan Venäjä-asiantuntemus yhteen pakettiin?

Vaikka itäraja on toistaiseksi lähestulkoon suljettu, viimeiset kolme vuosikymmentä ovat olleet maakunnassa tiiviin Venäjä-yhteistyön ja -kaupan aikaa. Tuona aikana Pohjois-Karjalaan on syntynyt monialaista ja korkeatasoista Venäjä-osaamista. Tätä asiantuntemusta löytyy laajasti tutkimuksesta, koulutuksen kaikilta asteilta, yrityksistä ja yritystoiminnan edunvalvonta- ja kehittämisorganisaatiosta, valtio- ja kuntasektorilta sekä järjestökentältä.

Maakunnassa on käynnissä tälläkin hetkellä yli 30 Venäjä-hanketta, joita toteuttaa yli 20 eri organisaatiota.

Venäjään liittyvää osaamista ja tietoa löytyy, miten hyvin tämä osaaminen tunnetaan muualla Suomessa ja kansainvälisesti? Voisimmeko tiiviimmällä toimijoiden osaamisen ja kokemuksen yhdistelyllä palvella paremmin myös maakunnan yrityksiä niiden liiketoimissa Venäjän suuntaan? Voisiko laaja-alainen Venäjä-yhteistyö rajan ylittävine verkostoineen ja Venäjään liittyvä asiantuntemus ja osaaminen olla jatkossa sitä, mistä Pohjois-Karjala tunnetaan metsäbiotalouden, fotoniikan ja teknologiaklusterin lisäksi?   

On herännyt ajatus, että maakunnan Venäjä-osaaminen voitaisiin koota yhteisen sateenvarjon alle. Tälle ”sontikalle” tai konseptille on annettu työnimi ”RussiaHUB North Karelia”, jossa HUB tarkoittaa ihmisten ja tiedon solmukohtaa.

Ensimmäisenä askeleena RussiaHUB North Karelia -konseptin luomisessa olemme Pohjois-Karjalan maakuntaohjelman Venäjäryhmässä koonneet maakuntaliiton nettisivuille maakunnan keskeisiä Venäjä-toimijoita ja tietoa niiden tarjoamista Venäjä-palveluista yhteystietoineen.

Toisena askeleena on käynnistynyt Venäjä-osaamispolku -hanke. Siinä tavoitteena on selvittää maakunnan eri koulutustasoilla tarjolla oleva Venäjä-osaamista kasvattava koulutus (mm. kieliopinnot, Venäjän liike-elämään, lainsäädäntöön ja kulttuuriin liittyvät opinnot) ja tehdä suosituksia osaamispolun kehittämiseksi. Hanketta toteuttaa Itä-Suomen yliopiston kehittämis- ja koulutuspalvelu Aducate ja rahoittaa maakuntaliitto.

HUB-konseptin luomisessa tarvitsemme nyt teidän kaikkien ideoita ja ajatuksia siitä, mihin ongelmiin sen tulisi löytää vastauksia ja millaista toimintaa se voisi käynnistää. Eiköhän ryhdytä yhdessä paketoimaan!

 

Lisää blogeja.

Ei jätetä ketään yksin

”Elämme poikkeuksellisia aikoja” on yhä useammin käytetty lause. Se kuvaa hyvin vallitsevaa...

Rock loppui kuin seinään

Juice Leskinen julkaisi 1979 kappaleen Rock loppuu kuin seinään. Nyt eletään tilanteessa,...

Sivu arviointi ja palaute