Blogi pääkuva

Navigaatiovalikko

angle-left

Blogit

Lentoyhteydet ovat välttämättömiä markkinoiden avautuessa

Olemme eläneet Suomessa ja Pohjois-Karjalassa korona-aikaa jo reilut pari kuukautta. Olemme havainneet, miten monimuotoiset ja -tahoiset viruksen vaikutukset ovatkaan. 

Viimeisimpänä ja tuoreimpana on Finnairin uutiset reittiliikenteen vaiheittaisesta avaamisesta ja huoli Joensuun lennoista. Sen myötä olemmekin siirtymässä aluekehityksen kovaan ytimeen, saavutettavuuteen. Jo nyt käyty keskustelu on osoittanut, miten tärkeästä asiasta onkaan kyse. Elinkeinoelämä, kansainväliset toimijamme ja tapahtumamme edellyttävät lentoyhteyksiä Eurooppaan ja laajemmin kansainvälisille markkinoille.

Tilanne ei suinkaan ole helppo ja viruksen tiet vielä osin tuntemattomat, mutta markkinoiden avautuessa myös avautuvat lentoyhteydet ovat välttämättömiä maakuntamme toimintaympäristön ja kansainvälisen kilpailukyvyn kannalta.

Itse koronatilanne on maakunnassamme vakaa ja rauhallinen, ja hyvä näin. Yhteistyökykymme ja varautumisemme poikkeukselliseen aikaan on osoittautunut tilanne huomioon ottaen varsin hyväksi. Eri toimijoilta saadun tiedon mukaan vaikeasta ja haastavasta tilanteesta huolimatta on valoa jo näkyvissä. Yhteiskuntamme on suunnitelmallisesti avautumassa ja tehtyjä rajoituksia ollaan väljentämässä. Toki terveys edellä toimien.

Tästä näkökulmasta olemme parhaillaan laatimassa selviytymissuunnitelmaa elinvoiman vahvistamiseksi työnimellä "Pohjois-Karjala koronakriisistä uuteen kasvuun". Työ tehdään tiiviissä yhteistyössä kauppakamarin, yrittäjien ja muiden toimijoiden kanssa.  Ajankohtaisen tilanteen vaatimien nopeiden toimien lisäksi siinä käydään läpi myös niitä toimenpiteitä, joilla pidemmällä aikajänteellä vahvistamme elinvoimaamme ja yritystemme kilpailukykyä. Reagointikyky ja yhteinen tahto on ollut käsinkosketeltavaa, jos tällaista ilmaisua voidaan näinä aikoina enää käyttää.

Tulevaisuuden uskoa ja sitä tukevia toimia sekä hyviä esimerkkejä tarvitaan. Tarvitsemme myös tähän aikaan sopivia ja tulevaisuuteen suuntautuvia investointeja. Vesa Vihriälän talousryhmän maan hallitukselle laatima analyysi ja ehdotukset koronakriisin talousstrategiaan ovat hyvin harkittuja ja perusteltuja. Ryhmän mukaa elvyttäviä toimia tarvitaan ja luontevia kohteita ovat investoinnit yhteiskunnan perusinfraan, ympäristö- ja ilmastopolitiikan edistämiseen sekä osaamisen vahvistamiseen, tutkimukseen ja innovaatioihin. Näihin esityksiin on helppo yhtyä.

Etätyö, digiloikka, omavaraisuus, huoltovarmuus, alueellistaminen, alueelliset ratkaisut ja monipaikkaisuus ovat asioita, joita korona-aika on meille opettanut. Nyt onkin tarpeen koota kaikki kokemukset, opit ja muutostarpeet mahdollisen koronan toisen aallon tai muun vastaavan kriisin varalle.

On myös valmistauduttava siihen, että eri puolella maatamme otettaisiin käyttöön alueellisia ratkaisuja ja käytäntöjä. Siihen on myös maakunnassamme varauduttava.

Lisää blogeja.

Viimeinen pykälä uunista ulos!

Aamulla on hyvä tehdä strateginen valinta ja erikoistua älykkäästi leivän leivontaan. ...

Jätehuolto kriittisenä alana

Työssäni pohdin usein sitä, miten kiertotalouteen siirtymistä voitaisiin edistää ja kuinka...

Sivu arviointi ja palaute