Blogi pääkuva

Navigaatiovalikko

angle-left

Blogit

Korona-aika toi pehmeät innovaatiot esiin

Yleinen mielikuva innovaatiosta on tutkimus- ja tuotekehityksen tuloksena syntynyt tuote tai teknologia, jonka tavoitteena on lisätä tuottavuutta, kilpailukykyä ja talouskasvua.

Innovaatioprosesseihin vaikuttavat kuitenkin laajat, vaikeammin määriteltävät ja mitattavat tekijät. Näitä vähän vaikeasti hahmotettavia tekijöitä ovat esimerkiksi rakenteet ja verkostot. Ne ovat pehmeitä innovaatioita, jotka yleensä syntyvät luovuudesta ja inspiraatiosta, tapauskohtaisesti ja ennakoimatta.

Pehmeä innovaatio on siis uusi toimintapa tai -malli, joka voi syntyä sattumalta tai toimintaympäristön muuttuessa.

Interreg Europe -rahoitteinen Passpartool-hanke on pehmeiden innovaatioiden tunnistamiseen ja arviointiin keskittyvä projekti. Ja jos tarkkoja ollaan, niin se kehittää tunnistamista ja arviointia varten työkaluja ja menetelmiä. Kun projekti alkoi syksyllä 2019, oli suunnitelmat hyvin selkeät ja tapaamiset lyöty lukkoon huhtikuuhun 2021 saakka. Tapaamisia piti olla Irlannissa, Alankomaissa, Liettuassa ja Espanjassa. Tämänhetkinen tilanne on, että ensimmäinen työpaja pidettiin kolmena etätapaamisena, ja seuraavaa kokousta yritetään järjestää lokakuun lopulle. Projekti on siis ajautunut tilanteeseen, jossa pehmeät innovaatiot ovat keskiössä myös projektin omassa toiminnassa!

Ja toimintaympäristön muutosta tulikin sitten keväällä oikein roppakaupalla. Jos aiemmin oli vaikea määritellä pehmeitä innovaatioita käytännössä, tänä vuonna esimerkkejä ei ole tarvinnut etsiä.

Esimerkiksi kokoontumisrajoitusten kurittamien yritysten oli keksittävä uusia toimintatapoja, joissa huomioidaan turvallisuus. Useat liikuntayritykset ryhtyivät tekemään verkkoon videoita ja livelähetyksiä asiakkailleen, ravintoloissa aloitettiin noutomyynti sekä pienet vaate- ja erikoistavaraliikkeet tarjosivat mahdollisuutta yksityiseen ostoshetkeen. Paljon puhuttu digiloikka otti lopultakin loikkansa, kun organisaatioissa siirryttiin etätyöhön ja oppilaitoksissa etäopetukseen. Verkkokauppa kasvoi.

Myös Pohjois-Karjalan maakuntaliiton vetämänä tehty ”Koronakriisistä uuteen kasvuun – Pohjois-Karjalan selviytymissuunnitelma elinvoiman vahvistamiseksi” on esimerkki pehmeästä innovaatiosta, joka on syntynyt uudessa tilanteessa laajan, eri toimialojen verkostotyön tuloksena.

Passpartool-hankkeen tavoitteena on edistää julkisten päätöksentekijöiden kykyä huomioida pehmeitä innovaatioprosesseja omissa strategioissaan ja ohjelmissaan. Hankkeen koordinaattori on italialainen Regional Agency for Tehcnology and Innovation.

Tämä kirjoitus on julkaistu ensimmäisen kerran sanomalehti Karjalaisen Maakuntaliitto nyt -palstalla 10.7.2020.

Lisää blogeja.

Etätyöntekijän paluu

Etätyöntekijän kanssa on hyvä yhdessä valita työvaatteet sekä pakata reppu, jotta läppäri...

Sama ihminen monessa paikassa

Monipaikkaisuus ja etätyöskentely ovat olleet käytettyjä termejä tänä vuonna sattuneesta...

Sivu arviointi ja palaute