Blogi pääkuva

Navigaatiovalikko

angle-left

Blogit

Kesä kaikilla aisteilla

Sote-asiat ovat hallinneet valtakunnallista ja alueellistakin keskustelua viime vuodet. Maakunnan Siun sote – ratkaisu on ollut ja näyttää jatkossakin olevan mallina muulle Suomelle. Mutta miten sote toimii? Minulla on ollut mahdollisuus tutustua äkillisesti ja yksityiskohtaisesti Siun soten toimintaan Tikkamäen sairaalassa viime kuukausina. Johtopäätöksenä – olen todella vaikuttunut saamastani asiantuntevasta ja laadukkaasta hoidosta. Olen omakohtaiseen kokemukseenikin pohjautuen luottavainen terveydenhuoltojärjestelmäämme ja sen toimivuuteen.

Kuluneen kahden kuukauden aikana olen voinut seurata maan ja maakunnan asioita erilaisesta näkökulmasta. Kevättalvi taittui nopeasti kevääksi ja edelleen kesäksi yhtä aikaa hallitusneuvottelujen ja hallituksen muodostamisen kanssa. Omenapuiden kukkiessa hallitus olikin jo koossa ja hallitusohjelma valmis.

Maakunnan näkökulmasta hallitusohjelma sisältää paljon hyviä asioita. Näitä ovat mm. 18 maakunnan pohjalle rakentuvat soteratkaisut, monialaisen maakunnan toiminnan mahdollistaminen (erikseen laadittavaan selvitystyöhön pohjautuen), Itä- ja Pohjois-Suomen näkemysten huomioon ottaminen tulevissa EU:n aluepoliittisissa ratkaisuissa ja panostaminen koulutukseen.

Saavutettavuus on maakunnan kehittämisen ykkösasioita. Maan hallitus onkin linjannut hallitusohjelmassa panostavansa raideliikenteeseen, ja Pohjois-Karjalan ja laajemmin Itä-Suomen kannalta itään suuntautuva ratayhteys on näissä kaavailuissa mukana. Itäratayhteyden parantaminen vaikuttaa niin Karjalan ja Savon ratojen nopeutumiseen kuin Pietarin yhteyksiinkin.

Liikennesatsaukset näkyvät nyt myös juuri julkistetussa valtion lisätalousarviossa. Joensuun ratapihan kehittäminen (77 M€) on siinä mukana ja se mahdollistaa ja tuo mukanaan merkittävän investointisykäyksen ja kasvun maakunnan ja Joensuun ytimeen. Loisto juttu, jolla on kauaskantoisia vaikutuksia.

Heinäkuun alussa käynnistyvä Suomen EU-puheenjohtajuuskausi tuo Suomelle mahdollisuuden profiloitua Euroopassa. Pohjois-Karjalan kannalta tärkeä biotalousteema on esillä heti heinäkuun alussa. Maakuntamme on keskeisesti mukana eurooppalaisessa metsäisten alueiden verkostossa, jonka puitteissa järjestetään puheenjohtajakauden biotaloustilaisuuteen tukeutuva yhteistilaisuus EU:n biotalouspaneelin kanssa. Pohjois-Karjala saa myös maakuntana oman osansa eurooppalaisten asiantuntijoiden tutustuessa maakuntaamme ja metsäbiotalousosaamiseemme. Se on meille myös näytön paikka.

Kesä ei ole kesä, ellei samalla rentouduta ja kerätä voimia. Maakuntamme laaja ja monipuolinen kulttuuri, - matkailu- ja vapaa-ajan tarjonta tuo siihen oivan mahdollisuuden. Kesäteattereiden, musiikkijuhlien, keskusteluiden (kuten Pielisen savotta-tapahtuma), pesäpallon ja muiden urheilutapahtumien kautta on mahdollista päästä maailmankarjalaisuuden ytimeen. Kesä huipentuu jo toisen kerran järjestettävään maakuntapäivään 31.8. Luvassa on jälleen kymmeniä tapahtumia joka puolella maakuntaamme.

Karjalainen kesä tarjoaakin ravintoa kaikille aisteille. Uppoudutaan maailmankarjalaisuuteen ja pidetään huolta siitä, ettei ketään jätetä yksin.

Lisää blogeja.

Edunajamisessa onnistuttava heti vaalikauden alkuun

Vaalikaudella 2019–2023 eduskunnassa on Pohjois-Karjalasta komeat kahdeksan kansanedustajaa....

PK-yritysten tuotekehitystä tukevat ELMO-yrityspilotit käynnistyvät syksyllä 2019

Oletko kiinnostunut puun arvoketjun tuotekehitykseen liittyvän innovaatiosetelin...

Sivu arviointi ja palaute