Blogi pääkuva

Navigaatiovalikko

angle-left

Blogit

Kasvupaketilla järeitä toimia Keski-Karjalaan

Stora Enson päätettyä sulkea Kiteen sahan Keski-Karjalassa koottiin ainutlaatuinen rakennemuutoksen kasvupaketti, jolla seutu halutaan kääntää uuteen nousuun.

Kiteen kaupungin johto kävi heti Keski-Karjalan Kehitysyhtiön ja Pohjois-Karjalan maakuntaliiton kanssa toimiin kriisin selättämiseksi. Mukana kasvupaketin laadinnassa olivat myös Rääkkylän ja Tohmajärven kunnat ja alueen muut toimijat.

Työn tuloksena syntyi joukko ratkaisuehdotuksia sekä sadan miljoonan euron rakennemuutoksen kasvupaketti, mikä on toteutuessaan merkittävä kasvusysäys seudulle. Alueella on vahva tahto tehdä kaikki voitava aluetalouden mahdollisimman nopeaksi toipumiseksi. Kaikkiaan kasvupaketissa on 38 toimenpidettä. Ensimmäinen yhteisten ponnistelujen positiivinen tulos saatiin, kun Puhoksen risteysalueen parantamiseen ohjattiin hallituksen ensi vuoden budjetista 2,4 miljoonaa euroa.

Valtaosa kasvupaketin toimista on yrityshankkeita. Kasvupakettia varten Keski-Karjalan kehitysyhtiö KETI kartoitti seudun yritysten investointi- ja kehittämissuunnitelmat. Positiivinen yllätys oli se, miten paljon seudun yrityksissä on kasvuhalua ja kehittämisintoa. Puupohjainen biotalous, kiertotalous, teknologiaratkaisut, puhtaat luonnontuotteet ja kestävä matkailu korostuvat yritysten investoinneissa ja kehityssuunnitelmissa. Ne luovat uskoa tulevaisuuteen ja mahdollisuuksiin seudun nopeasta toipumisesta.

Rakennemuutoksen kasvupaketti sisältää myös tarvittavat nopeat työllistämistoimet, saavutettavuuden kannalta kriittiset parantamiskohteet sekä muita elinkeinoelämän kasvua tukevaa koulutusta, investointeja ja kehittämishankkeita.

Karjalan radan nopeiden junayhteyksien edellyttämät tasoristeysten poistot ja perusparannus palvelisivat paitsi nopeita yhteyksiä ja liikenneturvallisuutta, auttaisivat samalla myös aluetalouden toipumista.

Odotamme myös valtiovallalta osaltaan välittömiä ratkaisuja ja erityistä rahoitusta kasvupaketin hankkeisiin osana kriisin ratkaisua. Valtioneuvostolle on esitetty Keski-Karjalan alueen nimeämistä äkillisen rakennemuutoksen alueeksi vuosille 2020-2022. Avainministereihin ja ministeriöiden virkamiehiin on oltu tiiviisti yhteydessä koko syksyn ajan. Maakunnan kansanedustajat ovat tehneet hyvää työtä asian ratkaisemiseksi.

Työttömyysuhan alla olevien sahan työntekijöiden, Kiteen kaupungin ja koko seutukunnan kannalta tärkein toive on, että sahaustoiminta Kiteellä voisi jatkua uuden toimijan toimesta.

Joitakin viikkoja sitten kuultiin Lieksan Amcorin tehtaan mahdollisesta sulkemisesta. Sekä Lieksan että Kiteen ikävät uutiset voivat tarjota myös positiivisia näkymiä niille yrityksille, jotka kamppailevat työvoimapulassa. Nopeimmat ja nohevimmat yritykset ovatkin toivottavasti jo liikkeellä vapautuvien ammatti-ihmisten palkkaamiseksi ja toiminnan laajentamiseksi paikkakunnilla.

 

(Kirjoitus on julkaistu Sanomalehti Karjaisessa 25.10.2019. Teksti on osa maakuntaliiton toimintaa käsittelevää kolumnisarjaa Porinaa maakuntaliitosta.)

Lisää blogeja.

Fotoniikka vahvistuu edelleen Joensuussa

Joensuun seudulla on erinomaiset mahdollisuudet kehittyä fotoniikan ykköspaikaksi. Joensuu on...

Pohjois-Karjala hyötyy jatkossakin EU-rahoituksesta

Euroopan unionin vuosien 2021-2027 ohjelmakauden valmistelu käy tällä hetkellä kiivaana. ...

Sivu arviointi ja palaute