Blogi pääkuva

Navigaatiovalikko

angle-left

Blogit

Etätyöntekijän paluu

Kesälomien jälkeen koittaa vihdoin se riemullinen päivä, jolloin etätyöntekijä vaihtaa verkkarihousut farkkuihin ja palaa työpaikalleen. Tämä vaatii läheisiltä ja työantajalta pitkämielisyyttä.

Etätyöntekijän kanssa on hyvä yhdessä valita työvaatteet sekä pakata reppu, jotta läppäri tykötarpeineen on varmasti mukana. Reppuun kannattaa sujauttaa myös välipaloja, sillä etätyöntekijä on tottunut naposteluun kotioloissa.

Etätyöntekijä todennäköisesti haluaa laittaa aamulla päähänsä tutut mikkiluurit. Tämä pitää sallia, sillä se tuo jatkuvuuden kautta turvallisuuden tunnetta. Luurien johto solmitaan, että työtapaturmilta vältytään.

Pieni protestointi ja vertailu muihin kuuluvat asiaan. Tuttavista löytyy aina joku Ismo, jonka tarvitsee palata työpaikalleen vasta ensi kuussa ja heti ekana päivänä on virkistyspäivä. Tällöin on paikallaan muistuttaa siitä, että työpaikalla ei tarvitse laittaa ruokaa tai tiskata. Samalla voi myös kysellä, että muistaako etätyöntekijä vielä, minkä värinen työtuoli siellä istujaansa vartoo ja onko kiva päästä säätämään sähköpöytää?

Työmatka voi jänskättää pitkästä aikaa. Reitti onkin hyvä käydä läpi ja narrata etätyöntekijä vaikkapa edellisenä iltana lenkille, joka vie sattumoisin työpaikan ohi.

Työpaikalla esimiesten kannattaa varautua ovelle vastaanottamaan töihin palaavat etätyöntekijät, jotka on hyvä saman tien varustaa A4-kokoisilla nimilapuilla. Koronakarvaturrien tunnistaminen on tietysti vaikeaa, mutta porukalla sekin sujuu ja mahdollisesta viiveestä voi aina syyttää epäselviä nimilappuja. Tunnistamisen voi myös naamioida muisti- tai kuka kukin on -peliksi.

Etätyöntekijän houkuttelu pois työpisteeltään on oma haasteensa. Hän kun vierastaa luonnostaan muita ihmisiä ja vetäytyy pienimmästäkin ärsykkeestä. Kahvintuoksu voi tuoda osan kuikuilemaan käytäville, mutta kokoushuoneeseen houkuttelu on taidelaji, johon kannattaa varata aikaa. Ensimmäisenä päivänä hänet voi huijata paikalle huikkaamalla ”Nytpä meillä alkaakin Teams tai Zoom Live!”.

Etätyöntekijällä on tarve kanniskella läppäriä mukanaan joka paikassa, mutta siitä ei kannata huomauttaa. Kun huomio jää saamatta, niin tapa häviää itsestään.

Kotiin palannutta etätyöntekijää kannattaa kehua työpäivästä, mutta estää jämäkästi läppärin kanssa sohvalle meno. Mikkiluurienkin poistaminen on jo turvallista tässä vaiheessa. Siitä se lähtee!

Kirjoittaja on päivisin aluekehitysasiantuntija, joka on toipunut leipomisvimmastaan. Kirjoitus on julkaistu ensimmäisen kerran sanomalehti Karjalaisen Maakuntaliitto nyt -palstalla 7.7.2020.

 

Lisää blogeja.

Koronakeväästä laiturin nokkaan ja maakuntapäivää kohti

Suomi on palautumassa ja avautumassa koronasta. Pohjois-Karjalassa tilanne on ollut jo pitkään...

Korona-aika toi pehmeät innovaatiot esiin

Yleinen mielikuva innovaatiosta on tutkimus- ja tuotekehityksen tuloksena syntynyt tuote tai...

Sivu arviointi ja palaute