Blogi pääkuva

Navigaatiovalikko

angle-left

Blogit

Ei jätetä ketään yksin

”Elämme poikkeuksellisia aikoja” on yhä useammin käytetty lause. Se kuvaa hyvin vallitsevaa tilannetta, jossa olemme. Parhaillaan säädetään poikkeusoloihin tarkoitettua valmiuslakia ja suljetaan mm. kouluja, korkeakouluja ja rajoja. Ihmisten terveys ja turvallisuus on syystä noussut ykkösasiaksi ja nyt keskitytään olennaiseen.

Koronavirus ja sen nopea leviäminen ja sen laajat vaikutukset ovat hyvä esimerkki nykypäivän globaalista maailmasta. Olin reilu viikko sitten Bilbaossa Baskimaalla, jossa käynnistimme metsäbiotalouteen liittyvää Bioregions-yhteistyötä. Oli hienoa nähdä, miten pienen maakuntamme vahva metsäosaaminen ja siihen liittyvä yhteistyö otetaan vakavasti yli kahden miljoonan asukkaan Baskimaalla ja lähes 18 miljoonan asukkaan Nordrhein Westfalenin osavaltiossa. Euroopan Metsäinstituutilla on tässä yhteistyössä tärkeä rooli. Ja nyt, reilun viikon päästä, ollaan Euroopassa poikkeustilanteessa.

Kansainvälinen yhteistyö ja sen edistäminen on tärkeä osa maakuntamme kehitystyötä. Sitä työtä, kuten Bioregions-yhteistyötä, jatketaan, kun tilanne selkiytyy ja kansallinen ja kansainvälinen tilanne sen sallii. Sama koskee myös muuta yhteistyötä, kuten rajat ylittävää yhteistyötämme Karjalan ja Venäjän suuntaan. On kuitenkin tärkeätä huomata, että tavaroiden liikkuminen ja välttämätön yhteistyö sallitaan näissä poikkeusoloissakin.

On niin ikään tärkeätä huomata, että terveydenhuoltomme ja viranomaisemme ovat varautuneet poikkeusoloihin. Siun soten, pelastustoimen ja kuntien valmiustilanne on erittäin hyvä ja niissä varaudutaan ajankohtaisen tilanteen edellyttämiin toimenpiteisiin.

Terveydenhuoltomme toimivuus on tärkeintä, mutta samanaikaisesti poikkeusoloilla on voimakas vaikutus talouteemme ja yrityksiimme – sekä kansainvälisesti toimiviin yrityksiin että paikallisesti toimiviin palveluyrityksiin. Valtioneuvosto ja eduskunta ovatkin reagoineet nopeasti ja osoittaneet varoja paikkaamaan pahimpia haavoja. Tarve on ilmeinen ja lisätoimia talouden oikaisemiseen tarvittaneen. Myös maakuntamme elinkeinoyhtiöt ovat täydessä valmiudessa auttamassa ja tukemassa yrityksiämme.

Tämä aika osoittaa myös omavaraisuuden ja omien voimavarojemme merkityksen. Maakuntamme kahden kolmasosan energiaomavaraisuus, lähiruoka ja tietotekniset valmiudet etätyöhön ovat näistä hyviä esimerkkejä. Kun valmistelemme parhaillaan maakuntastrategiaamme, liikennejärjestelmäsuunnitelmaamme tai ilmasto- ja energiaohjelmaamme, on myös maakuntamme omavaraisuus otettava vakavasti huomioon elinkeinoelämän toimintaedellytysten, koulutuksen ja palvelujärjestelmän toimivuutemme ohella.

Maakuntaliitto toimii poikkeustilanteessakin ja kantaa huolta maakunnan asioista ja maakunnan edusta. Seuraamme maakunnan asioita ja toimimme ajan hengen mukaisesti pääsääntöisesti etänä. Jo muutama päivä on osoittanut sen, että maakuntamme tietotekniset valmiudet ovat erinomaiset, yhteistyö toimii hyvin ja maakunnan toimijoiden henki on vahva.

Kaiken tämän ajankohtaisen keskellä on erittäin tärkeätä huolehtia lähimmäisistämme ja varmistaa, ettei kukaan jää yksin. Sillä tavoin kuin tässä tilanteessa sen voi tehdä. Toisista huolehtiminen ja yhteisöllisyys on meille karjalaisille ominaista ja se sopii hyvin myös tähän tilanteeseen. Tasavallan presidentti kuvasi tämän hyvin sanoessaan ”Kun meille sanotaan, että ottakaa fyysistä etäisyyttä, niin otetaan myös henkistä läheisyyttä”. Tämähän sopii hyvin meille karjalaisille.

Pidetään huolta toisistamme ja huolehditaan kukin omalta osaltamme, ettei kukaan jää yksin.

 

Lisää blogeja.

Forest Bioeconomy Cluster in North Karelia leads the way to a more sustainable region

In North Karelia, 89% of the total land area is covered by forests. During the past few years...

Olisiko aika laittaa maakunnan Venäjä-asiantuntemus yhteen pakettiin?

Vaikka itäraja on toistaiseksi lähestulkoon suljettu, viimeiset kolme vuosikymmentä ovat...

Sivu arviointi ja palaute