Blogi pääkuva

Navigaatiovalikko

angle-left

Blogit

Digitukiviikon tunnelmia - yhteistyötä ja rohkeaa kokeilua

 

Järjestyksessään toista digitukiviikkoa vietettiin 30.8.-3.9. Valtakunnallisista ohjelmaa asiantuntijapuheenvuoroineen saattoi seurata verkossa.
(Tallenteet voi katsoa tältä sivulta)

Pohjois-Karjalassa ohjelmaan pystyi suurimmaksi osaksi osallistumaan ihan fyysisesti. Tapahtumia järjestettiin kaikkiaan viidellä paikkakunnalla yhteensä seitsemäntoista eri toimijan voimin. Tapahtumissa eri toimijat antoivat digitukea laitteiden käytössä tai neuvoivat omien sähköisten palveluidensa käyttöä.

Jututin useita tapahtumissa mukana olleita toimijoita, jotka kaikki kuuluvat Pohjois-Karjalan digitukiverkostoon. Päällimmäisenä tuntui olevan ilo siitä, että vihdoin tapasimme toisiamme livenä ja saatoimme vaihtaa ajatuksia, synnyttää uusia ideoita ja ihan vain höpötellä sekä toistemme että asiakkaiden kanssa. Etäaikaa ei kyllä kokonaan tyrmätty, vaan sen nähtiin antaneen sosiaalisen kanssakäymisen mahdollisuuksia hiljaisemmille ihmisille, jotka pääsevät rohkeammin mukaan etänä.

Liikuttava yksimielisyys toimijoiden välillä vallitsi ainakin parista asiasta. Ensinnäkin parhaana tapana opetella digilaitteiden ja -palveluiden käyttöä nähtiin rohkea kokeilu. Laitteet tai ohjelmat eivät rikkoudu kokeilusta. Jos ei itse uskalla kokeilla, voi pyytää apua digituen toimijoilta. Esimerkiksi Joen Severin asiakkaista kaikki ovat kyllä oppineet käyttämään laitteita. Kukaan ei ole seppä syntyessään, vaan jokainen kokeilee joskus ensimmäistä kertaa. Tärkeänä digitaitona nähtiin oikeiden avainsanojen keksiminen, joilla voi itse etsiä apua netistä. Useissa palveluissa on myös samankaltainen logiikka, jonka oppiminen voi auttaa uusien asioiden opettelussa.

Toiseksi digituen verkoston toiminta nähtiin erittäin tärkeänä. Ihmisten tukeminen digimaailmassa on kaikkien toimijoiden yhteinen tehtävä ja yhteistyö on avain onnistumiseen. Yhteistyötä tehdään jatkossakin, vaikka digituen alueellisia verkostoja vuodesta 2018 koordinoineet maakunnalliset hankkeet päättyvät lokakuun lopussa. Toimijat ovat digituen verkostossa oppineet tuntemaan toisiaan entistä paremmin ja laajemmin, joten yhteistyön kynnys on matala. Esimerkiksi uuden digihankkeen työntekijän on helpompi aloittaa työ, kun tarvittava verkosto on jo valmiina. Jatkossa digituen verkoston toimintaa koordinoi Digi- ja väestötietovirasto.

Kaiken kaikkiaan digitukiviikon Pohjois-Karjalan ohjelman järjestämiseen osallistuneet julkiset toimijat, hankkeet, järjestöt ja vapaaehtoiset tuntuivat olevan tyytyväisiä tapahtumien antiin. Kuulinpa todistettavasti myös asiakkaiden antavan digineuvojille lämpimiä kiitoksia saamastaan avusta.

 

Digitukiviikon Joensuun pääkirjaston tapahtumaan osallistuivat Vaara-kirjastot, Kela, Siun Sote Meijän digi -hanke, Nordea, Joen Severi ry, Pohjois-Karjalan Sosiaaliturvayhdistys ry, Digituki Pohjois-Karjala -hanke, Kohti yhdenvertaisempaa digiarkea -hanke
Digi haltuun -hanke, PKO ja Joensuun seudun erilaiset oppijat JOSE ry.

 

Digitukea ei kuitenkaan ole arjessa tasavertaisesti saatavilla koko maakunnan alueella. Digituen tunnettuuden ja löydettävyyden lisäksi onkin tärkeää edistää digituen saatavuutta maakuntien keskuskaupunkien ulkopuolellakin. Erilaisten ja monenlaisten ihmisryhmien digipalveluiden ja -laitteiden käyttöön liittyvät ongelmat ovat tiedossa. Jotta näihin ongelmiin – tai haasteisiin, kuten nykyään kuuluu sanoa – löydetään jatkossakin ratkaisuja, tarvitaan rahaa. Tarvitaan rahoituskanavia hyville kehittämishankkeille ja myös jatkuvaan kansalaisille suunnattuun digitukeen.

Ratkaisuja on kehitetty Pohjois-Karjalassa esimerkiksi Honkalampi-säätiön #Ihan Diginä! -hankkeessa, jossa on kasvatettu erityistä tukea tarvitsevien digiosallisuutta. Hanke on saanut jatkoa valtakunnallisen Kohti yhdenvertaisempaa digiarkea -hankkeen muodossa. Hankkeen työstä ja tuloksista tulevat varmasti hyötymään myös valtakunnallisen digitukiverkoston jäsenet, kun Karjalasta kajahtaa digiosallisuuden puolesta. Yhteistyöllä ja rohkeudella tehdään valoisa digitulevaisuus.

 

 

 

Lisää blogeja.

Millainen on hyvä digineuvoja?

Joensuun Kansalaistalo on toiminut kaiken kansan kohtaamispaikkana Joensuun keskustassa jo yli...

Digituen antamiseen tarvitaan ammattilaisia

Digi- ja Väestötietovirasto koordinoi vuodesta 2022 alkaen digituen valtakunnallista verkostoa....

Sivu arviointi ja palaute