ajankohtaista pääkuva

Navigaatiovalikko

Ajankohtaista

angle-left Valotaiteilija Kari Kola on Maakunnan kehittäjä 2017

Valotaiteilija Kari Kola on Maakunnan kehittäjä 2017

Valotaiteilija Kari Kola on valittu Pohjois-Karjalan Maakunnan kehittäjäksi 2017. Palkinto luovutettiin maakuntaliiton järjestämän uuden vuoden vastaanoton yhteydessä 5.1. Juuassa.

- Kari Kola on innovatiivinen yrittäjä, josta voimme olla aidosti ylpeitä, totesi Joensuun Nuorkauppakamarin puheenjohtaja Antti Lajunen puheessaan.

- Kola on viimeistään vuonna 2017 noussut koko Suomen tietoisuuteen. Hän ideoi ja toteutti valtavan Luminous-valotaidekokonaisuuden Suomen 100-vuotisjuhlan kunniaksi. Kola valaisi kuusi kohdetta eri puolilla Suomea. Suurinta kohdetta eli Saana-tunturin valaisemista on pidetty maailman suurimpana valotaideteoksena. Tämä kokonaisuus sai myös valtioneuvoston kansliasta suurimman Suomi 100 –rahoituksen.

- Kari Kolan kansainvälinen ura sai vauhtia Valon teemavuoden käynnistäneestä Unescon päämajan valaisusta Pariisissa vuonna 2015. Kolan teoksia on kotimaan lisäksi nähty mm. Englannissa, Hollannissa, Portugalissa, Sloveniassa, Tsekissä ja Turkissa. Tänä vuonna Kola toteuttaa YK:n asettaman ensimmäisen Valon päivän kunniaksi Pariisiin valotaideteoksen nimeltä Day and Night.

Valintaraati kiitteli, että Kola on ollut Pohjois-Karjalassa synnyttämässä useita tapahtumakokonaisuuksia ja elävöittänyt mm. Joensuun, Nurmeksen ja Outokummun kaupunkikuvaa lukuisilla teoksilla.

Ennakkoluuloton kehittäjä ja innostaja

Valotaiteen lisäksi Kola on toiminut useiden taiteenlajien piirissä tehden valosuunnittelua niin oopperoihin, konsertteihin kuin tanssiteoksiin. Hän on ollut synnyttämässä useita taidemuotoja yhdistäviä isoja esityksiä ja tapahtumakokonaisuuksia. Hänellä on rohkeutta ja tahtotilaa tarttua uudenlaisiin hankkeisiin ja samalla innostaa muita.

Luovien alojen yrittäjänä Kari Kola ja yrityksensä Valoparta Oy on osoittanut olevansa riskeihin valmis ja on ennakkoluuloton kehittäjä. Tyhjilleen jääneen kiinteistön osto ja remontointi Kontioniemessä on synnyttänyt luovien alojen keskuksen, jossa toimii useita viestinnän ja tapahtumatuotannon yrityksiä.

Kari Kolan ja yrittäjäkumppaneiden tekemä Joensuun kasvitieteellisen puutarhan Botanian osto ja kehittämisideat paikan tulevaisuudesta osoittavat Kolan olevan todellinen maakunnan kehittäjä. Näkemystä, rohkeutta ja korkealle asetettuja tavoitteita tarvitaan ja näitä häneltä löytyy.

Avatkaa silmät rohkeasti kulttuurille

Kola kertoo tavoitteekseen ihmisten silmien avaamisen näkemään kulttuurisesti ainutlaatuisia asioita.

- Pohjois-Karjalan maakunnalla on paljon potentiaalia kehittyä matkailullisestikin entistä vetovoimaisemmaksi, kun tehtäisiin rohkeasti ja avoimin mielin töitä yhdessä. Vanhoja rakenteita pitää ravistella, jotta voidaan luoda jotain uutta ja innovatiivista, Kari Kola rohkaisee.

Myönteinen esimerkki maakunnan menestyksestä

Pohjois-Karjalan maakuntavaltuuston puheenjohtaja Seppo Eskelisen mukaan Pohjois-Karjalan maakuntaliitto ja Joensuun Nuorkauppakamari ry myöntävät vuosittain Maakunnan kehittäjä -palkinnon pohjoiskarjalaiselle henkilölle tai taholle, joka on kyseisenä vuonna esimerkillisesti edesauttanut maakunnan kehitystä ja omalla toiminnallaan vaikuttanut maakunnan positiiviseen eteenpäin menoon.

Palkinnon tavoitteena on herätellä maakunnan asukkaita työskentelemään yhteisen ja yhä paremman Pohjois-Karjalan hyväksi. Kehittäjäpalkinnon saaja on samalla myönteinen esimerkki maakunnan menestyksestä.

Maakunnan kehittäjä -palkinto on vuosien saatossa myönnetty vaihtelevasti eri elämänalueiden edustajille. Palkinnon saajina on ollut monipuolinen joukko liike-elämän, kulttuurin, koulutuksen ja urheilun vaikuttajia.

Viime vuonna palkinnon sai PKO:n toimitusjohtaja Juha Kivelä. Aikaisempina vuosina palkinnon ovat saaneet muun muassa yrittäjä Jarkko MiininPerttu VartiainenKalervo JaatinenEsa HaapalaBromanin yrittäjäperheMarkku PyykkönenAnu VehviläinenKyösti KakkonenTuomas Holopainen ja Markku Pölönen.

Maakunnan kehittäjä -palkinnon valintaraadissa ovat edustettuna maakuntaliiton ja Nuorkauppakamarin ohella ammattikorkeakoulu, ELY-keskus, Finnvera, Itä-Suomen yliopisto, JOSEK, kauppakamari, KETI, koulutuskuntayhtymä, PIKES, Pokali, taidetoimikunta, Taito Pohjois-Karjala ry sekä yrittäjäjärjestö.

Maakunnan kehittäjä 2017 Kari Kola

Ajankohtaista somejako

Sivu arviointi ja palaute