ajankohtaista pääkuva

Navigaatiovalikko

Ajankohtaista

angle-left Teollisten työpaikkojen määrä kasvoi vuonna 2019

Teollisten työpaikkojen kasvu jatkui metallialan voimin

Pohjois-Karjalan teollisten työpaikkojen määrä on kasvanut viitenä peräkkäisenä vuonna. Metalliteollisuuteen tuli 200 uutta työpaikkaa viime vuonna.

Rakennustyömaa, perustusten tekoa.

Teollisten työpaikkojen määrä kasvoi edelleen viime vuonna, mutta tahti oli rauhallinen. Työpaikkoja oli vuoden 2019 lopussa 11 342, mikä oli 23 enemmän kuin vuotta aikaisemmin. Kasvuprosentti oli 0,2.

- 2010-luvun alkupuoli oli maakunnan työpaikkamäärissä laskevaa trendiä ja nyt toisella puoliskolla ilahduttavasti nousevaa, tosin hyvin lievästi, kertoo kuntakehityspäällikkö Seppo Tiainen Pohjois-Karjalan maakuntaliitosta.

Työpaikkojen lukumäärä on viime vuosien kasvusta huolimatta kaukana koko 2000-luvun parhaimmasta tilanteesta: vuonna 2005 työpaikkoja oli yli 14 000.

Maakunnan perinteinen menestyssektori eli metalli pärjäsi jälleen hyvin. Metalliteollisuuteen tuli lähes 200 työpaikkaa (+4 %) ja työpaikkojen kokonaismäärä lähestyy 5 000:ta.

- Toimialan laajaa kehitystä kuvastaa hyvin se, että työpaikkanousua tapahtui kaikilla metallin niin sanotuilla alasektoreilla, suhteellisesti eniten sähkölaitteiden valmistuksessa, Tiainen sanoo.

Vaikka kaikki teollisuuden työpaikat hieman lisääntyvät viime vuonna, toimipaikkojen määrä laski runsaalla kolmella prosentilla. Toimipaikkoja oli vuoden lopussa 887.

Työpaikkojen määrä kasvoi vain neljässä kunnassa: Kontiolahdessa (183), Liperissä (29), Ilomantsissa (3) ja Polvijärvellä (2). Kontiolahden reippaan kasvun selittää Jotwiren uusi tehdas Lehmossa.

Tiedot tulevat Pohjois-Karjalan teollisuusyritysrekisteristä, joka on maakunnan ainoa lähes reaaliaikainen työpaikkaseuranta. Tietoja on kerätty vuodesta 1978 lähtien.

- Teollisuusyritysrekisteri on säilyttänyt merkityksensä, koska Tilastokeskuksen tiedot laahaavat 2-3 vuotta jäljessä, Tiainen toteaa.

Tuoreisiin tilastoihin linkit alla.

Konepajan työntekijä nousee jakkaralle.

Lisätiedot

Ajankohtaista somejako

Sivu arviointi ja palaute