ajankohtaista pääkuva

Navigaatiovalikko

Ajankohtaista

angle-left Pohjois-Karjala suuntaisi elvytysrahoituksen raideliikenteeseen ja vihreää taloutta vauhdittaviin hankkeisiin

Pohjois-Karjala suuntaisi elvytysrahoituksen raideliikenteeseen ja vihreää taloutta vauhdittaviin hankkeisiin

Pohjois-Karjalassa on valmisteltu noin 900 miljoonan euron arvoinen vihreiden investointien paketti. Kyseessä on konkreettinen esitys maakunnan investoinneista, jotka voidaan käynnistää seuraavan kolmen vuoden aikana.

Nopealla aikataululla laadittu paketti esiteltiin valtiovarainministeriön ja työ- ja elinkeinoministeriön väelle tiistaina 6.10. Joensuussa. Joensuu oli yksi Suomen kestävän kasvun ohjelmaan ja EU:n elpymisvälineeseen liittyvän maakuntakiertueen etapeista.

Keskeisin viesti Pohjois-Karjalasta on, että elvytysrahoitus suunnattaisiin ensisijaisesti nopeiden raideyhteyksien parantamiseen sekä yritys- ja tki-investointeihin, jotka vauhdittavat talouden vihreää ja digitaalista siirtymää. Yritysinvestointien rahoitus tulisi suunnata ELY-keskusten yritysrahoituksen kautta.

Pohjois-Karjalan investointipaketin kärjet ovat:

  • Elinkeinoelämää palvelevat tutkimus-, koulutus- ja innovaatioinvestoinnit 75–85 M€
  • Talouden rakennemuutosta vauhdittavat vihreät yritysinvestoinnit 291–325 M€
  • Investointirahastot ja kasvuohjelmat 25 M€
  • Kestävä matkailu 70–105 M€
  • Kestävä liikenne 340 M€
  • Kestävä infrastruktuuri ja digitalisaatio 80–120 M€

Pakettiin on koottu investoinnit, jotka ovat valtakunnallisesti tai maakunnallisesti merkittäviä sekä edistävät Suomen ja Pohjois-Karjalan talouden elpymistä ja kestävää kasvua, vihreää siirtymää ja digitalisaatiota. Lisäksi ne ovat jo suunnitteilla ja voidaan toteuttaa vuosina 2020–2023. Investointipaketilla on merkittävä työllistävä vaikutus. Joidenkin investointien kohdalla käydään paraikaa myös maakohtaista kamppailua eli ne voivat sijoittua myös muihin Pohjoismaihin.

Investointipaketti on laadittu laajassa yhteistyössä Pohjois-Karjalan keskeisten elinkeinotoimijoiden kanssa. Se kokoaa tulevat mittavat investoinnit alkukesästä valmistuneen selviytymissuunnitelman jatkoksi.

Suomen kestävän kasvun ohjelmalla toteutetaan EU:n elpymis- ja palautumistukivälineen rahoituksen tavoitteet. Maan hallitus laatii ohjelman yhdessä alueiden toimijoiden kanssa. Ohjelma valmistuu keväällä 2021.

Elpymisväline koostuu useasta eri EU:n rahoitusvälineestä ja ohjelmasta, joista suurin on EU:n elpymis- ja palautumistukiväline (Recovery and Resilience Facility, RRF). RRF voi antaa mahdollisuuden merkittävien investointien toteuttamiseen – vastaavaa mahdollisuutta maakunnan elinvoiman vahvistamiseen ei ole aiemmin ollut.

Kuvituskuva: vihreä omena, jonka sisällä euro-merkki.

Lisätiedot

Ajankohtaista somejako

Sivu arviointi ja palaute