Huhtikuussa 2016 alkaneen Bio4Eco-hankkeen tavoitteena on edistää vähähiilisyyttä ja metsäbiotaloutta strategia- ja ohjelmatasolla. Interreg Europe -ohjelmaan kuuluvassa hankkeessa on mukana partnereita kahdeksasta EU-maasta. Hankkeen yhtenä toimenpiteenä maakuntaan laadittiin älykkään metsäbiotalouden strategia.
- Älykkään metsäbiotalouden strategiassa peilataan ilmasto ja energiatavoitteita älykkään erikoistumisen painopisteisiin ja niiden läpileikkaaviin teemoihin. Sen laadinnassa on kartoitettu käytännön toimenpiteitä ja keinoja, joilla voidaan edistää maakunnan metsäbiotalouden liiketoimintaedellytyksiä sekä ilmasto- ja energiatavoitteiden saavuttamista, kertoo Bio4Eco-hankkeen projektisuunnittelija Miina Jahkonen Pohjois-Karjalan maakuntaliitosta.
Älykäs erikoistuminen on osa EU:n koheesiopolitiikkaa, joka korostaa alueiden omia vahvuuksia ja niitä tukevia toimia. Pohjois-Karjalan älykkään erikoistumisen ytimessä ovat:
- metsäbiotalouden uudet ratkaisut
- teknologiat ja materiaalit kasvun mahdollistajina.
Älykkään metsäbiotalousstrategian lisäksi Bio4Eco-hankkeessa laadittiin maakunnallinen toimintasuunnitelma metsäbiotalouden edistämiseksi. Toimintasuunnitelma koostuu kolmesta kokonaisuudesta:
- Pohjois-Karjalan ilmastoviisas metsätalous, jossa vetovastuu on Luonnonvarakeskuksella.
- Alan osaavan käytännön työvoiman varmistaminen työryhmällä. Työryhmän perustamisesta vastaa Pohjois-Karjalan maakuntaliitto.
- Metsäbiotalousalan alueellisen houkuttelevuuden ja brändin nosto Pohjois-Karjalan maakuntaliiton koordinoimana.
Bio4Eco-hankkeen toteutus- ja seurantavaihe kestää lokakuusta 2018 syyskuuhun 2020.
Metsäbiotalouden edelläkävijämaakunta
Pohjois-Karjala tunnustetaan kansainvälisesti metsäbiotalouden huippuosaajamaakuntana alan tutkijoiden ja ammattilaisten keskuudessa. Maakunnassa on arviolta yli 500 metsäbiotalousalan yritystä, joiden liikevaihto arvioidaan 2 miljardiin euroon. Ala työllistää noin 6000 ihmistä. Maakunnan metsävarat ovat tarjonneet lähtökohdat alan hyvään kehitykseen.
Pohjois-Karjalaan on syntynyt laaja metsätalouteen, sen kehittämiseen ja vaikutuksiin keskittynyt osaamiskokonaisuus, jossa vaikuttajia ovat mm. Itä-Suomen yliopisto, Luonnonvarakeskus (LUKE) ja Euroopan metsäinstituutti (EFI).
- Täällä on edustettuna alan koko kenttä: tutkimus ja kehitys, koulutus jokaisella tasolla ammattikoulutuksesta yliopistoon sekä alan teollisuusyrityksiä. PohjoisKarjala on maailman mittakaavassa metsäbiotalouden todellinen edelläkävijä, Jahkonen painottaa.
Pohjois-Karjalan älykkään metsäbiotalouden strategiaa esiteltiin Bio4Eco-hankkeen ensimmäisen vaiheen päätösseminaarissa Pariisissa 6. syyskuuta 2018.