ajankohtaista pääkuva

Navigaatiovalikko

Ajankohtaista

angle-left Maakunta- ja sote-uudistuksen loppuraportti hyväksyttiin

Maakunta- ja sote-uudistuksen loppuraportti hyväksyttiin

Raportissa todetaan, että Pohjois-Karjalan uudistuksen valmistelun starttina oli käynnistystilaisuus, joka pidettiin Joensuussa 25.1.2016.

Maakuntahallitus hyväksyi Pohjois-Karjalan maakunta- ja sote-uudistuksen loppuraportin, jota olivat esittelemässä muutosjohtaja Pekka Kuosmanen ja projektijohtaja Jarno Turunen. Raportissa todetaan, että Pohjois-Karjalan maakunta- ja sote-uudistuksen valmistelun starttina oli käynnistystilaisuus, joka pidettiin Joensuussa 25.1.2016. Esiselvitys aloittiin keväällä 2016.

Uudistus nähtiin Pohjois-Karjalan kannalta hyvänä ja tärkeänä. Uudistuksella haluttiin saavuttaa monia synergiaetuja kokoamalla toimintoja maakuntiin. Tärkeimmät hyödyt olivat sosiaali- ja terveyspalveluiden integraatio sekä aluekehityksen integraatio. Maakuntien todelliseen palvelutarpeeseen perustuva rahoitus koettiin onnistuneena linjauksena.

Pohjois-Karjalassa oli valmius toteuttaa uudistus alkuperäisessä aikataulussa. Valtakunnallinen päätöksenteko ei edennyt odotetusti ja uudistuksen voimaantuloa viivästytettiin kahteen kertaan vuodella. Valtakunnallinen uudistuksen valmistelu päättyi hallituksen kaatumiseen 8.3.2019.

Pohjois-Karjalassa valmistelun aikana tehdystä työstä halutaan ottaa kaikki irti. Uudistuksen valmistelun tulokset on koottu, jotta tehty työ on hyödynnettävissä. Siun soten toiminta jatkuu uudistuksen kaatumisesta huolimatta pitkälti nykyisellään. Tehdyillä toimenpiteillä on onnistuneesti nostettu Siun soten kilpailukyky uudelle tasolle. Pohjois-Karjala oli ensimmäisiä maakuntia Suomessa, joka kokosi kuntien sosiaali- ja terveyspalvelut yhteen. 

Valmistelutyön yksi ydin oli, että Pohjois-Karjalalle muodostettiin yhteinen tilannekuva, joka avasi näkymää siihen, missä nyt ollaan ja mitä pitää jatkossa tehdä. Valmistelu mahdollisti myös sellaisten kokonaisuuksien eteenpäin viemisen, joille ei ennen löytynyt kotipesää. On tärkeää, että mukana olevat toimijat jatkavat kehitystyötä. Valmistelun aikana maakuntaliitto, ELY-keskus, TE-toimisto ja kunnat tekivät ainutlaatuista yhteistyötä mm. työllisyyteen ja maakunnan elinvoiman vahvistamiseen liittyen.

Maakuntahallituksen mielestä loppuraportin toimenpidesuosituksia ja toteuttamista seurataan ja edistetään. Lisäksi yhteistyötä tulee tiivistää toimijoiden välillä.

--

Loppuraporttiin pääset tästä
Kuvassa valmistelua maakunnassa tehnyt tiimi.

Ajankohtaista somejako

Sivu arviointi ja palaute