ajankohtaista pääkuva

Navigaatiovalikko

Ajankohtaista

angle-left Kaivannaisalaa kehitetään kestävämmäksi Pohjois-Karjalassa

Kaivannaisalaa kehitetään kestävämmäksi Pohjois-Karjalassa

Pohjois-Karjalan maakuntaliitto antoi myönteiset rahoituspäätökset hankkeille, joilla edistetään kaivannaisalan kestävää kehitystä ja elvytetään koronapandemian vaivaamaa matkailualaa.

Pohjois-Karjalan maakuntaliitto antoi myönteisen rahoituspäätöksen kolmelle kehittämishankkeelle 16.12.2021. Hankkeet ovat:

  • Digitaalinen tulevaisuuden mineraaliprosessoinnin koetehdas (MinDigiPilot), 1.1 – 31.12.2022. Hakija Geologian tutkimuskeskus. Haettu EU:n ja valtion rahoitusta 403 455 euroa.
  • Outokumpu Sustainable Mining Solutions (OSM) – Business Hub 1.1.–31.12.2022. Hakija Business Joensuu Oy ja Geologian Tutkimuskeskus. Haettu EU:n ja valtion rahoitusta 206 880 euroa.
  • Matkailijat maailmalta 2.0 – kasvua tiedolla ja kansainvälistymisellä, 1.1.2022–31.8.2023. Hakija Pielisen Karjalan Kehittämiskeskus Oy PIKES. Haettu EU:n ja valtion rahoitusta 154 714 euroa.

Geologian tutkimuskeskuksen Outokummun yksiköllä (GTK Mintec) on mittavat, kokonaisuudessaan 40 miljoonan euron arvoiset kehittämissuunnitelmat, joilla pyritään edistämään kaivannaisalan kestävää kehitystä. Varmuudella on toteutumassa noin 20 miljoonan euron investoinnit. Seuraava askel on Digitaalinen tulevaisuuden mineraaliprosessoinnin koetehdas (MinDigiPilot) -hanke, jonka tavoitteena on uudistaa nykyinen koetehdas digitaaliseksi mineraaliprosessoinnin koetehtaaksi. Uuden koetehtaan myötä GTK Mintec voi tehdä entistä paremmin yhteistyötä kotimaisten ja kansainvälisten teknologia- ja laitevalmistajien kanssa kiertotalouden, akkumineraalien ja vesienhallinnan tutkimuksessa.

Tähän hankkeeseen liittyy kiinteästi Outokumpu Sustainable Mining Solutions (OSM) – Business Hub -hanke. Sen tavoitteena on luoda Outokummun tutkimus- ja testauslaitoksen ympärille lisää liiketoimintaa ja yhteistyötä myös kansainvälisesti. Toimiala on luonteeltaan globaali ja verkostomaisesti toimiva, joten hankkeessa syvennetään yhteistyötä mm. S3P Mining Industry and global value chain -kumppanuusverkoston suuntaan.

Matkailijat maailmalta 2.0 – kasvua tiedolla ja kansainvälistymisellä -hanke sijoittuu Nurmekseen. Sen tavoitteena on elvyttää koronasta kärsineiden matkailutoimialan ja matkailuyritysten toimintaa. Painopisteinä ovat digitalisaatio, vastuullinen matkailu ja kansainvälinen tunnettuus. PIKES Oy toteuttaa Bomban matkailualueella toimivien yritysten kanssa mm. digitaalisen matkailutuloselvityksen, joka auttaa matkailutoiminnan kehittämisessä. Hankkeessa myös etsitään uusia matkanjärjestäjiä ja selvitetään matkailupalvelujen hiilijalanjälkeä.

GTK:n työntekijä laboratoriossa.

Lisätiedot

Ajankohtaista somejako

Sivu arviointi ja palaute