ajankohtaista pääkuva

Navigaatiovalikko

Ajankohtaista

angle-left Interreg Itämeren alueen ohjelman 2021–2027 julkinen kuuleminen on avoinna

Interreg Itämeren alueen ohjelman 2021–2027 julkinen kuuleminen on avoinna

Ohjelmalla on rahoitettu saavutettavuuteen ja biotalouteen liittyviä hankkeita myös Pohjois-Karjalassa.

Interreg Baltic Sea Region -ohjelmassa on mukana 11 maata. Yhteistyö käynnistyi vuonna 1997 ja nykyinen ohjelmakausi on järjestyksessään neljäs.

Ohjelmalla on keskeinen rooli EU:n Itämeri-strategian toteuttamisessa. Ohjelma-alueeseen kuuluvat EU:sta Suomi, Ruotsi, Tanska, Viro, Latvia, Liettua ja Puola kokonaisuudessaan sekä Saksan pohjoiset alueet. EU:n ulkopuolelta alueeseen kuuluvat Norja ja Valko-Venäjä kokonaisuudessaan sekä Venäjän luoteiset alueet.

Nykyisellä ohjelmakaudella (2014–2020) sisällöt ovat olleet:

  1. Innovaatiot (tutkimus- ja innovaatioympäristöt, älykäs erikoistuminen, ei-teknologiset innovaatiot)
  2. Ympäristö (puhtaat vedet, uudistuva energia, energiatehokkuus, "sininen kasvu")
  3. Liikenne (liikennemuotojen yhdistettävyys, harvaan asuttujen alueiden saavutettavuus, meriturvallisuus, ympäristöystävällinen meriliikenne, ympäristöystävällinen liikkuminen kaupunkialueilla)
  4. EU:n Itämeri-strategian toteuttamisen vahvistaminen

Mitä merkitystä Interreg Itämeren alueen ohjelmalla on sitten Pohjois-Karjalalle? Paljonkin, ohjelmasta on rahoitettu esimerkiksi lukuisia saavutettavuuteen ja biotalouteen liittyviä hankkeita.

Ohjelman fokus on Itämeren alueessa, ei pelkässä Itämeressä. Itämereen liittyviä kehittämistoimia voi tehdä myös täällä latvavesillä ja valuma-alueilla, jotka ovat myös liikenneväyliä.

Interreg Itämeren alueen ohjelma on tämänhetkisen tiedon mukaan ainoa varmasti seuraavalla ohjelmakaudella jatkava EU:n sisäinen Interreg-ohjelma, sillä Pohjoinen Periferia ja Arktinen -ohjelman ja Interreg Europe -ohjelman jatkoon liittyy epävarmuustekijöitä.

Nyt on siis oikea hetki vaikuttaa ohjelman sisältöihin, jotta ne ovat mahdollisimman sopivia Pohjois-Karjalan toimijoille!  Kuuleminen on auki 4.9.2020 saakka, ja kyselylomake löytyy alla olevasta linkistä. Alla on myös linkki ohjelman kotisivuille.

Hinaaja vetää tukkeja Pielisjoella.

Ajankohtaista somejako

Sivu arviointi ja palaute