ajankohtaista pääkuva

Navigaatiovalikko

Ajankohtaista

angle-left Älykkään kasvun foorumi

Älykkään kasvun foorumi

Älykkään kasvun foorumiin Utran Uittotuvalle kokoontui maanantaina 5.11. noin 60 henkeä pohtimaan, miten maakunnan osaamiskärjet hyödynnetään kasvun tukemiseksi älykkäällä erikoistumisella.

Euroopan parlamentin jäsen Elsi Katainen muistutti, että älykäs erikoistuminen on edellytys EU:n aluekehitysrahoitukselle.

Älykäs erikoistuminen on osa EU:n koheesiopolitiikkaa ja Eurooppa 2020 -strategiaa, jossa korostetaan alueiden omia vahvuuksia ja niitä tukevia toimia. Aluetasolla se on osa innovaatiopolitiikkaa, joka ohjaa ja keskittää resursseja alueen tulevaisuuden kannalta potentiaalisimpiin teemoihin.

Rahoitusta kohdennetaan Pohjois-Karjalassa erilaisiin globaaleihin haasteisiin vastaamiseen. Niistä foorumissa nousivat esiin muun muassa ilmastonmuutos ja digitalisaatio.

Foorumissa pohdittiin, minkälaisia verkostoja ja kumppanuuksia tarvitaan kasvun aikaansaamiseksi. Yhä tärkeämpinä nähdään kansainväliset verkostot ja maakuntarajat ylittävä yhteistyö.

Koska yksittäisen yrityksen on hankalaa pärjätä globaaleilla markkinoilla, yhteistyö on yhä tärkeämpää. Yritysryhmien ja ekosysteemien kautta pystytään tarjoamaan kokonaisvaltaisia ratkaisuja ja toisaalta nämä ovat erinomainen tapa houkutella uusia investointeja Suomeen.

Palveluliiketoiminnan merkityksen nähtiin yhä kasvavan ja pohdittiin, miten tuotteet saadaan muutettua palveluiksi.

Tilaisuudessa käytyyn paneelikeskusteluun osallistuivat Virpi Mikkonen, Business Finland, Jouni Pykäläinen, Itä-Suomen yliopisto, Harri Välimäki, Lieksan Kehitys, Mikko Heickell, Kiteen kaupunki, Matti Kurki, Kurki Consulting. Moderaattoreina toimivat Kalevi Pölönen ELY-keskukselta ja Maarit Siitonen Pohjois-Karjalan maakuntaliitosta.

Ajankohtaista somejako

Sivu arviointi ja palaute