ajankohtaista pääkuva

Navigaatiovalikko

Ajankohtaista

angle-left Alueellinen EU-rahanjako saatiin päätettyä

Alueellinen EU-rahanjako saatiin päätettyä

Uudistuva ja osaava Suomi 2021-2027 -ohjelman alueellinen rahanjako saatiin vihdoin päätettyä valtioneuvostossa, kun talouspoliittinen ministerivaliokunta hyväksyi elinkeinoministeri Lintilän esityksen torstaina 30.9.

Parasta päätöksessä on se, että se saatiin tehtyä. Vääntö Itä- ja Pohjois-Suomen ja Etelä- ja Länsi-Suomen välillä asiasta jatkui yli kaksi vuotta. Rahoitusratkaisu muodostui edunvalvontakysymykseksi, jonka lopulta ratkaisi Itä- ja Pohjois-Suomen maakuntajohtajien tekemä kompromissiehdotus.

EU-rahoitus kasvaa kaikissa maakunnissa

Ohjelmaraha jakaantuu EU-rahoitukseen ja kansalliseen rahoitukseen. Se on yhteensä noin kolme miljardia euroa seitsemälle vuodelle.

EU-rahoituksen osuus kasvaa kaikissa Suomen maakunnissa, sen sijaan kansallisen rahoituksen osuus vähenee erityisesti Itä- ja Pohjois-Suomessa. Rahoituksen kokonaisvolyymi pysyy kuitenkin samassa suuruusluokassa kuin kuluneella ohjelmakaudella.

JTF mukaan uutena rahastona

Uudella ohjelmakaudella puhutaan alue- ja rakennepolitiikan ohjelmasta, koska entisten aluekehitysrahaston (EAKR) ja sosiaalirahaston (ESR) lisäksi kokonaisuuteen on tullut mukaan oikeudenmukaisen siirtymän rahasto (JTF= Just Transition Fund). Sen osuus ohjelman rahoituksesta on noin kolmannes.

JTF ei ole rakennerahasto, vaan EU:n ilmastopolitiikkaan liittyvä kertaluonteinen aluerahasto, jonka tarkoituksena on Suomessa kompensoida turpeen energiapoltosta luopumisesta aiheutuvia sosio-ekonomisia haittoja.

Ohjelman toteuttaminen käyntiin heti

Kun rahoitustulppa saatiin nyt ratkaistua, ohjelman toteutus käynnistyy 1. marraskuuta. Rahoittajat järjestävät jo sitä ennen kaikissa maakunnissa infoja hakijoille, joissa perehdytetään uuden ohjelman sisältöihin ja hankemenettelyihin.

Itä- ja Pohjois-Suomen yhteinen ohjelman käynnistyswebinaari järjestetään 3.11. Julkaisemme ohjelman ja osallistumislinkin lähipäivinä. Hyviä ja vaikuttavia hankkeita kannattaa nyt valmistella, rahaa niihin on taas käytettävissä.

EU:n lippu liehuu.

Lisätiedot

Ajankohtaista somejako

Sivu arviointi ja palaute