ajankohtaista pääkuva

Navigaatiovalikko

Ajankohtaista

angle-left Yritysten liikevaihdon kehityksessä toipumisen merkkejä

Yritysten liikevaihdon kehityksessä toipumisen merkkejä

Vaikka koronapandemia leimasi vahvasti vuotta 2020, Pohjois-Karjalan talouskehityksessä alkoi jo vuoden lopulla näkyä merkkejä paremmasta. Tilastokeskuksen suhdannetietoihin perustuvat luvut löytyvät tuoreesta Pohjois-Karjalan Trendit -talouskatsauksesta.

Pohjois-Karjalan yrityssektorin liikevaihto kasvoi vuoden 2020 jälkipuoliskolla hiuksenhienosti eli 0,1 prosenttia edellisen vuoden vastaavasti ajanjaksosta. Vuoden kolmannella neljänneksellä liikevaihto laski 2,0 prosenttia, mutta viimeisellä neljänneksellä nähtiin vastaava kahden prosentin kasvu.

- Jonain toisena ajankohtana liikevaihdon mahdollisimman niukka kasvu ei varmasti tyydyttäisi, mutta nyt lukua voi tarkastella helpottuneena. Kokonaisuuteen pitää olla tyytyväinen, koska esimerkiksi vuoden toisella neljänneksellä liikevaihto notkahti lähes yhdeksän prosenttia, sanoo maakuntajohtaja Markus Hirvonen.

Myös vuoden 2020 jälkipuoliskolla olisi voinut mennä huonommin. Koko maan tasolla heinä-joulukuun liikevaihdon kehitys laski 3,9 prosenttia. Pohjois-Karjalassa valtakunnallista paremman kehityksen taustalla oli mm. rakentamisen ja kaupan selvästi koko maata vahvempi kehitys. Myöskään maakunnan teollisuus pärjäsi laskusta huolimatta koko maan tasoa paremmin.

Kaupan alalla yksittäisellä vuosipuoliskolla saavutettiin ensimmäistä kertaa miljardin euron rajapyykki. Vahvan kehityksen kääntöpuolena on, että osa kaupan alan kasvusta selittyy ravintola-alan ahdingolla. Ruokaa tehtiin entistä enemmän kotona. Maakunnan teollisuussektorin vientiliikevaihdon lasku (-2,9 %) oli huomattavasti pienempi kuin alkuvuonna (-15,3 %).

- Muoviteollisuuden viennin kasvu kompensoi osaltaan metalliteollisuuden viennin supistumista. Nämä ovat esimerkkejä siitä, että tilanne näkyi eri alojen kehityksessä eri tavoin, toteaa maakuntaasiamies Kimmo Niiranen.

Pohjois-Karjalan seutukunnista vahvimmassa vedossa oli tällä kertaa Pielisen Karjala, jossa yritysten liikevaihto kasvoi peräti seitsemän prosenttia. Keski-Karjalassa koetiin samaa kokoluokkaa oleva lasku (-7,4 %), johon vaikutti Kiteen saha lakkautus. Joensuun seudulla pandemiavuoden toisesta puolikkaasta selvittiin suhteellisen pienin vaurioin: liikevaihto laski 0,2 prosenttia.

- Erityisen hyvin alueiden väliset erot näkyivät matkailun kehityksessä ja varsinkin, jos tarkastellaan koko vuotta 2020, Kimmo Niiranen kertoo.

Vuositasolla matkailutoimialan yritysten liikevaihdosta katosi koko maan tasolla peräti 44 prosenttia. Joensuun seudulla muutos oli -28,9 prosenttia, mutta muualla maakunnassa selvittiin liikevaihdon 11,1 % supistumisella. Luontomatkailu oli yksi koronavuoden ilmiöistä, mikä näkyi myös Kolin alueella ajoittaisena tungoksena. Kolilla matkailuliikevaihto kasvoikin 7,5 prosenttia.

Trendit-talouskatsauksen analyyseistä ja artikkeleista on luettavissa useita esimerkkejä aloista, joilla on löydetty uudenlaisia yhteistyön muotoja ja menty vaikeana aikana vastavirtaan. Monissa yrityksissä hiljaista aikaa on myös hyödynnetty palveluiden kehittämiseen. Vaikka vaikeita aikoja ei ole vielä ohitettu, tehtyjen toimenpiteiden ja vahvojen toimialojen myötävaikutuksella saadaan vauhtia niin yksittäisten yritysten kuin koko Pohjois-Karjalankin toipumiseen.

Pohjois-Karjalan Trendit -tilastokatsaukseen voi tutustua alla olevan linkin kautta.

Kuva Trendit-etusivusta, jossa poseeraa Mimmit koodaa -verkoston Milja Köpsi.

Lisätiedot

Ajankohtaista somejako

Sivu arviointi ja palaute