ajankohtaista pääkuva

Navigaatiovalikko

Ajankohtaista

angle-left Seudun toimialojen näkymät vaihtelevat

Seudun toimialojen näkymät vaihtelevat

On selvää, että maailmantalouden kulta-ajat ovat hetkeksi ohi. Suomea koskevat uusimmat talousennusteet ennustavat vuodelle 2020 hidasta 0,8 – 1,7 % BKT:n kasvua. 17 eri lähteestä tarkastellen tyypillisin kasvuennuste on 1 %:n molemmin puolin.

Seutumme metalliteollisuuden yritykset ovat investoineet voimakkaasti, kuten esimerkiksi John Deere, Kesla, Mantsinen Group, Okun Koneistuspalvelu ja Okun Hammaspyörä. Näiden investointien koko on 35 miljoonaa euroa. Lisäksi useissa muissa teollisuusyrityksissämme investoidaan parhaillaan. Ajureina ovat automaatio, digitalisaatio, tuottavuus ja tehokkuus. Nämä antavat hyvät edellytykset menestyä hitaammankin talouskasvun aikana.

Hyvien uutisten rinnalle on noussut myös kysynnän taittumisen merkkejä. Suurella osalla on vielä ennätystahtiin töitä, mutta ennusteita on myös laskettu. Investointeja on joissakin yrityksissä siirretty myöhemmäksi. Seudun muoviteollisuudessa on uutisia sopeuttamisjärjestelyistä.


Metsäbioalalla nopea käännös


Metsäbioalan korkeasuhdanne on kääntynyt nopeasti, mutta tämä ei muuta isoa kuvaa puupohjaisten tuotteiden merkityksen kasvusta. Havusellun hinnat ovat pudonneet huipputasosta kolmanneksen. Kysyntä on kuitenkin vahvaa, eikä tuotannon rajoituksista ole ilmoitettu.

Sahateollisuuden tilanne on vaikeampi: Keski-Euroopan hyönteistuhot ovat kasvattaneet sahausmääriä ja tuotantoa on dumpattu. Kotimaan rakentamisen hiipuminen on vähentänyt kysyntää, rakentamisen ja kuljetusalan hiljeneminen Euroopassa näkyy tuotannon rajoituksina vaneriteollisuudessa. Raakapuumarkkinoilla tukin kysyntä on heikentynyt. Samaan aikaan seudullamme iloitaan liukosellun tuotannon käynnistymisestä Uimaharjun toisella tuotantolinjalla ja VAPOn investoinnin etenemisestä.

Kaupan toimijat laajentavat uusille alueille


Kaupan alan liitto ennustaa 40 % kaupoista katoavan ja Joensuun seudun kivijalkakauppojen kilpailijoina ovat yhä useammin verkkokaupat. Samaan aikaan seutumme vahvat kaupan toimijat ovat onnistuneet laajentamaan markkina-aluettaan.

Matkailualalla on mennyt viime kuukausina Joensuun seudulla hyvin. Yöpymiset, rajanylitykset, huoneiden keskihinnat ja käyttöasteet ovat nousussa. Venäläisten matkat Niiralan kautta ovat lisääntyneet 7 %. Matkailualalla on investoitu esimerkiksi Botanian ravintola- ja tapahtuma- maailmaan ja uuteen huoneistohotelliin.

ICT porskuttaa
 

ICT-ala porskuttaa hyvässä vauhdissa. Alalla on tehty yritysjärjestelyjä, Sensire sai 5 M€ pääomasijoituksen Japanista, useat yritykset ovat laajentaneet kansainvälisille markkinoille, alalla on kymmeniä avoimia työpaikkoja ja uusia startup-yrityksiä. Fotoniikkatoimialalla Dispelix investoi Joensuussa, mutta Nanocomp siirtää tuotantoaan Kiinaan säilyttäen osaamiseen perustuvan tuotannon ja tuotekehityksen seudullamme.

Kaivannaisalalla Outokummussa käynnistyy GTK:n laboratorion ja koetehtaan modernisointi. Elintarvikealalla on käynnistynyt uusia pienempiä yrityksiä. Elokuva-alalla on neuvottelussa ennätyksellinen määrä tuotantoja yhteisbudjetiltaan 40 M€.

Business Joensuu on käynnistänyt useita uusia palveluita seudun yritysten kasvun, kansainvälistymisen, digitalisaation, työvoiman saannin ja rahoituksen tueksi. Ne tukevat osaltaan yritystemme menestystä talouden suhdanteista riippumatta. Tulevaisuudelle hyvää lupaa se, että Joensuun seudulle on tänä vuonna jo tähän mennessä perustettu uusia yrityksiä ennätysmäärä 380 kpl ja toteutettu 35 yrityskauppaa.

Business Joensuun toimialavastaavat

(Artikkeli on julkaistu Trendit-talouskatsauksessa 8.11.2019)

Ajankohtaista somejako

Sivu arviointi ja palaute