ajankohtaista pääkuva

Navigaatiovalikko

Ajankohtaista

angle-left Saimaa-ilmiö etenee – maakuntaliitto mukana

Saimaa-ilmiö etenee – maakuntaliitto mukana

Kuvitettu kartta Saimaa-ilmiö 2026 -alueesta.

Pohjois-Karjalan maakuntaliitto osallistuu Saimaa-ilmiö 2026 -hakuun yhdessä muiden Itä-Suomen maakuntien ja keskuskaupunkien kanssa. Maakuntahallitus teki sitoutumisesta päätöksen kokouksessaan maananaina 27.4.

Mikäli hakemus hyväksytään ja Savonlinna tulee valituksi Euroopan kulttuuripääkaupungiksi 2026, Pohjois-Karjalan maakuntaliitto varautuu osallistumaan vuosina 2022–2026 yhteensä enintään 240 000 euron rahoitusosuudella perustettavaan kulttuuripääkaupunkiorganisaation kuluihin. Maakuntaliitto on myös valmis käyttämään tarvittaessa rakennerahasto- ja muuta rahoitusta perusbudjetin lisäksi.

Kulttuuripääkaupungin statuksesta kilpailevat Savonlinnan kanssa Tampere ja Oulu. Savonlinnan kaupunginhallitus hyväksyi hakemuksen ensimmäisen vaiheen asiakirjan maanantaina 20.4. Hakemus jätetään 5.5. mennessä.

Mikäli hanke etenee toiseen vaiheeseen, Pohjois-Karjalan maakuntaliitto varautuu osallistumaan valmisteluun enintään 30 000 euron rahoitusosuudella vuosina 2020–2021. Rahoitus osoitetaan Pohjois-Karjalan tulevaisuusrahastosta.

Kulttuuripääkaupunkihankkeen perusbudjetti on tämänhetkisen tiedon mukaan 20 miljoonaa euroa ja tavoiteltu lisärahoitus 9 miljoonaa euroa. Kyseessä on laaja strateginen elinvoimahanke Itä-Suomen alueen kehityksen muuttamiseksi. Hankkeella vahvistetaan veto- ja pitovoimaa sekä lisätään ja tiivistetään yhteistyötä koulutuksen, tutkimuksen, ympäristön, kestävän kehityksen, kaupunkikehityksen ja matkailun aloilla.

Saimaa-ilmiön kuvituskuva.

Ajankohtaista somejako

Sivu arviointi ja palaute