Pohjois-Karjalan maakunnan yhteistyöryhmä (MYR) puoltaa EU-rahoituksen myöntämistä hankkeelle, jossa maakunta tarjoaa monipuolista metsäalan tietoa ja osaamista metsätalouden kehittämiseksi Japanissa. Samalla hanke vauhdittaa suomalaisen osaamisen ja teknologioiden vientiä.
Karelia-ammattikorkeakoulu haki hankkeelle 631 860 euron EU-rahoitusta Pohjois-Karjalan maakuntaliitolta. Hankkeen nimi on Pohjois-Karjalan ja Japanin Naganon metsäbiotalousyhteistyön kehittäminen 2020-2022. Hanke rahoitetaan Kestävää kasvua ja työtä -rakennerahasto-ohjelmasta.
Vastavuoroisesti Suomessa otetaan vastaan japanilaista osaamista, asiantuntemusta ja teknologiaa. Tähtäimessä on yritysten verkostoitumisen, kaupallisen yhteistyöhön ja invest-in-toimintojen edistäminen alueiden välillä sekä pohjoiskarjalaisten alan yritysten ja toimijoiden kanssa. Erityistavoitteena on uusiutuvan energian ja energiatehokkaiden ratkaisujen kehittäminen.
Pohjois-Karjalan maakuntaliitto sekä Japanin Naganon prefektuurin aluehallinnon ja Naganon Inan kaupunginedustajat allekirjoittivat aiesopimukset yhteistyöstä vajaa vuosi sitten.
Torstaina 10.9. kokoontuneen MYR:n käsittelyssä oli myös kaksi muuta Karelia-ammattikorkeakoulun hanketta, jotka saivat sitovan puoltavan lausunnon EU-rahoituksesta.
- Tulevaisuuden työ (haettu EU-rahoitusta ELY-keskukselta 528 000 euroa)
- Tulevaisuuden työ -investointi (haettu EU-rahoitusta Pohjois-Karjalan maakuntaliitolta 630 000 euroa)
Itä-Suomen yliopisto on käynnistänyt lähes kolmivuotisen International Retailing -hankkeen Pohjois-Karjalassa ja Pohjois-Savossa. Yliopisto haki ELY-keskukselta hankkeelle 639 819 euron EU-rahoitusta, josta puolet kohdistuu Pohjois-Karjalaan. MYR antoi sitovan puoltavan lausunnon Etelä-Savon ELY-keskukselle rahoituksen myöntämisestä. Hankkeen tavoitteena on uuden kansainvälisen vähittäiskaupan pääaineen toteuttaminen Itä-Suomen yliopiston kauppatieteiden laitoksen kauppatieteiden kandidaatintutkintoon. Jo työelämässä oleville tarjotaan vähittäiskaupan jatkuvan oppimisen opintokokonaisuuksia.
MYR:n tiedoksi saatettiin, että maakuntaliitto valmistelee myönteistä EU-rahoituspäätöstä seuraaville hankkeille.
- BIOSCOPE – tähtäin biotalouden kasvuun Pohjois-Karjalassa (481 212 euroa, hakija Itä-Suomen yliopisto)
- Pajujen hyödyntäminen biojalostuksen arvoketjuissa: Esiselvitys (111 127 euroa, hakija Itä-Suomen yliopisto)
- Vapaamuotoisten 3D-pintojen mittaaminen – 3D-metro -investointihanke (308 000 euroa, hakija Itä-Suomen yliopisto)
- ELOT – Elintarvike- ja luonnontuotteiden teollisen tuotannon kehittäminen Keski-Karjalassa (220 089 euroa, hakija Keski-Karjalan Kehitysyhtiö Oy)
Kehittämisjohtaja Eira Varis antoi kokouksessa tilannekatsauksen EU:n tulevan ohjelmakauden valmistelusta. Tulevalla ohjelmakaudella panostetaan yritysten tukemiseen, TKI-toimintaan, koulutuksen ja työllisyyden kehittämiseen sekä syrjäytymisen ehkäisyyn. Erityisen tärkeitä ovat ilmastokestävät toimet. EU-rahoituksen taso säilyy lähellä nykytasoa, mutta lopulliset alueiden rahoitusosuudet ovat vielä kansallisessa päätöksenteossa ratkaisematta.
MYR kokoontuu seuraavan kerran 29. lokakuuta.