ajankohtaista pääkuva

Navigaatiovalikko

Ajankohtaista

angle-left Pohjois-Karjalan talous kasvussa, mistä osaavaa työvoimaa?

Pohjois-Karjalan talous kasvussa, mistä osaavaa työvoimaa?

Maakuntaliitto julkaisi tänään kahdesti vuodessa ilmestyvän TRENDIT-talouskatsauksensa. Talouden ja työllisyyden kohentuessa keskeiseksi kysymykseksi nousee osaavan työvoiman saatavuus. Ammattilaisten tarve kasvaa muun muassa metsäbiotaloudessa, joka on yksi Pohjois-Karjalan kärkiosaamisaloista.

Millä tavoin vastataan tulevaisuuden osaajatarpeisiin ja ratkaistaan työvoiman kohtaanto-ongelma?

Maakuntaliitto valmistelee yhteistyössä maakunnan koulutus- ja työelämätoimijoiden kanssa Pohjois-Karjalan uutta koulutusstrategiaa. Trendit-lehdessä Riveria esittelee käytännön kokemuksia ammatillisen koulutuksen reformista kahden opiskelijan tarinan kautta. Reformilainsäädäntö astui voimaan vuoden 2018 alussa.

Kasvun aikaa

Alkuvuonna 2018 Pohjois-Karjalan yritysten liikevaihto kasvoi +6,9 prosenttia viime vuoden vastaavaan jaksoon verrattuna, ylittäen samalla valtakunnalliset luvut. Erityisen hyvää kasvu oli rakentamisessa, mutta myös kaupan alalla ja teollisuudessa koko maata voimakkaampaa.

Keski-Karjala: hyvä suhdanne jatkuu

  • "KeskiKarjalassa vuoden 2017 loppua kohti alkanut hyvä kehitys on jatkunut niin, että kaikkien toimialojen liikevaihto kasvoi 2018 tammi-kesäkuussa 7,4 prosenttia verrattuna 2017 vastaavaan ajanjaksoon", kertoo KETIn toimitusjohtaja Risto Hiltunen.

Metsätalouden ja puunkorjuun liikevaihto kasvoi yli 28 prosenttia vuotta aiemmasta. Seuraavaksi vahvinta kasvu oli rakentamisessa, 21,7 prosenttia.

Osaavien tekijöiden löytäminen on huolena erityisesti tuotannollisissa yrityksissä.

Keski-Karjalassa on ollut tänä vuonna käynnissä nelisenkymmentä yritysten omistajanvaihdosprosessia, joista seitsemän on saatu onnellisesti maaliin. Kiteen kaupunki on lähtenyt kumppaniksi valtakunnalliseen Kasvu Open –ohjelmaan, jossa sparrataan kasvuhaluisia yrityksiä.

Joensuun seutu: lisävirtaa maailmalta?

Joensuun seutu päihitti vuoden ensimmäisellä puoliskolla liikevaihdon kasvussa koko Suomen.

  • "Silloin on taottava, kun rauta on kuumaa. Merkit povaavat hyvää, mutta yritysten kansainvälistymiseen ja osaajatarpeisiin tarvitaan lisää panostusta", JOSEKin toimitusjohtaja Pekka Nuutinen sanoo.

Seutukunnan kaikkien toimialojen liikevaihto kasvoi viime vuoden vastaavaan aikaan nähden 6,7 prosenttia, kun koko maan vastaava lukema oli vain 5,6.

Kasvuvauhdissa pysyminen vaatii Nuutisen mukaan työvoimaa ja osaajia. Osaava Joensuun seutu -hankkeen myötä Keski-Karjalassa hyväksi havaittu mestari-kisälli-mali on saatu käyttöön myös Joensuun seudulle.

  • "Nyt jos koskaan on ajankohtaista houkutella osaajia ennakkoluulottomasti myös kansainvälisiltä kentiltä, ja samaan aikaan autettava esim. rahoitusinstrumentein kunnianhimoisia yrityksiä löytämään sieltä paikkansa", Nuutinen toteaa.

Pielisen Karjala: harvinaisen laajasti plussalla

Pielisen Karjalan alkuvuoden liikevaihtoluvuissa näkyy Nurmeksen ja Valtimon alueen yritystoiminnan vahva vire. Kaikilla aluetalouskatsaukseen liittyvillä aloilla kehitys on ollut alkuvuonna plusmerkkistä.

  • "Olemme suhdannehuipulla ja tilauskirjat ovat monella yrityksellä täynnä ainakin vuoden loppuun saakka", PIKESin toimitusjohtaja Minna Heikkinen sanoo.

Valtakunnalliset ja kansainväliset trendit suosivat Nurmes-Valtimo-alueen vahvoja aloja. Metsätalouden ja puunkorjuun liikevaihto kasvoi 21 prosenttia vuoden takaisesta. Globaalit matkailun vetovoimatekijät kuten luonnonläheisyys, hiljaisuus ja paikallinen kulttuuri täsmäävät Suomeen ja Pielisen Karjalan kaltaiseen alueeseen.

Vihreän teollisuuden alue kehittyy.

  • "Tänä syksynä alueelle valmistui pyöreän puun terminaali ja teollisuusraide. Uusi raideterminaali vahvistaa alueen logistista kilpailuetua edelleen ja houkuttelee alueelle uusia toimijoita. Terminaali palvelee lähialueen teollisuutta vuoden ympäri", Heikkinen kertoo.

Nurmes leipoo koko Suomelle

Kahdeksasta Suomen suurimmasta leipomosta kaksi sijaitsee Nurmeksessa. Trendit-katsauksessa esitellään Pielispakari ja Porokylän leipomo, joissa yhteensä tuotetaan vuosittain muun muassa 60 miljoonaa karjalanpiirakkaa ruokapöytiin eri puolille Suomea.

Suomi elää metsästä

Puuta jalostava teollisuus on kasvanut Pielisen Karjalassa tuntuvasti alkuvuoden aikana. Alueella toimii useita merkittäviä puuteollisuusyrityksiä. LieKen toimitusjohtaja Harri Välimäki näkee hyviä mahdollisuuksia alan uusille investoinneille ja kasvulle.

  • Investoinnit kohdentunevat sahojen ja puun jatkojalostuksen lisäksi myös muuhun puun jalostamiseen, kuten puupohjaisiin biojalostamoihin. Ja kestävästi korjattavaa raakaainetta sekä puunjalostuksen sivuvirtoja alueelta on saatavilla jatkossakin, Välimäki kertoo artikkelissaan, joka on samalla johdanto Trendit-lehden viiden sivun mittaiselle metsäbiotalouskokonaisuudelle.

 

Lisätiedot

Ajankohtaista somejako

Sivu arviointi ja palaute