ajankohtaista pääkuva

Navigaatiovalikko

Ajankohtaista

angle-left Pohjois-Karjala palasi korona-aikaa edeltäneelle kasvu-uralle

Pohjois-Karjala palasi korona-aikaa edeltäneelle kasvu-uralle

Maakunnan yritysten liikevaihdon kasvu oli lähes kaksi kertaa vauhdikkaampaa kuin koko maassa vuoden 2021 ensimmäisellä puoliskolla. Vahvimmassa vedossa oli puun sahaus, jossa liikevaihto kasvoi peräti 44,5 prosenttia. Maakunnan vuoden 2021 ensimmäisen puoliskon luvut esiteltiin tiistaina 26.10. Trendit -talouskatsauksen julkaisutilaisuudessa.

Tilastokeskuksen suhdannetiedot vahvistavat aiemmin yrityksistä kantautuneiden viestien, työttömyyslukujen ja Pk-yritysbarometrien myötä syntyneen käsityksen: Pohjois-Karjalan talous kasvoi alkuvuonna erittäin vahvasti. Tammi-kesäkuussa pohjoiskarjalaisissa yrityksissä liikevaihtoa kertyi yli 400 miljoonaa euroa enemmän kuin vuoden 2020 ensimmäisellä puoliskolla. Liikevaihdon kasvuprosentiksi muodostui 12,4.

Tuoreisiin kasvulukuihin vaikuttaa luonnollisesti vertailuajankohdan eli vuoden 2020 alkupuoliskon poikkeuksellisuus – koronapandemia hiljensi talouden maailmanlaajuisesti. Vaikka matala lähtötaso näkyy muutosprosentissa, kehitys oli myönteistä myös pidempi ajanjakso huomioiden. Esimerkiksi vuoden 2019 alkupuoliskoon verrattuna pohjoiskarjalaisyritysten liikevaihto oli nyt 4,6 % suurempi.

Käytännössä viime vuoden koronanotkahdus jäi siis jo tämän vuoden alkupuoliskolla taakse ja talouskehityksessä palattiin pidemmän aikavälin kasvu-uralle. Koko maan tasolla kasvuluvut olivat selkeästi pienempiä. Vuosipuoliskon kasvu oli 6,3 % eli noin puolet Pohjois-Karjalan kasvusta.

Myös yritysten henkilöstömäärä kasvoi maakunnassa kohtuullista vauhtia, tammi-kesäkuussa henkilöstön määrä lisääntyi 3,7 %. Kun väestön ikääntyminen ja eläkkeelle siirtyminen ovat nekin ajassa vahvasti olevia ilmiöitä, ei ole ihme, että ongelmat osaavan työvoiman saatavuudessa ovat olleet viime aikoina esillä.

Poikkeuksellisia kasvulukuja useilla toimialoilla

Poikkeuksellisen kovia kasvulukuja nähtiin useilla toimialoilla Pohjois-Karjalassa. Vahvimmassa vedossa oli puun sahaus, jossa liikevaihto kasvoi puun kysynnän ja hintojen nousun myötä peräti 44,5 %. Teollisuudessa kasvu oli vahvaa myös sähköteknisten laitteiden valmistuksessa (+21,5 %), kiviteollisuudessa (+15,3 %) ja metalliteollisuudessa (+12,0 %).

Kaksinumeroisia kasvuprosentteja nähtiin myös mm. metsäbiotaloudessa, luovilla aloilla ja tietojenkäsittelypalveluissa. Vientikin oli erittäin vahvaa: viennin arvo kasvoi 21 %, mikä selitti yli puolet teollisuuden liikevaihdon kasvusta.

Useimmilla aloilla kehitys vahvistui vuoden edetessä, ja toinen neljännes oli huomattavasti ensimmäistä vahvempi. Puun sahauksen ohella tämä näkyi mm. matkailun toimialalla. Esimerkiksi Kolin matkailun liikevaihto kasvoi huhti-kesäkuussa 58 %.

Osaltaan talouden vahvaan kehitykseen vaikutti kuluttajien patoutuneen ostovoiman purkautuminen, joten kasvu saattaa jatkossa hidastua. Maakunnan yritysten kasvuedellytykset ovat joka tapauksessa hyvät myös tulevaisuutta ajatellen.

Maakunnan vuoden 2021 ensimmäisen puoliskon luvut julkaistiin tiistaina 26.10. Trendit -talouskatsauksen julkaisutilaisuudessa. Katsaus ilmestyy kahdesti vuodessa sähköisenä  ja painettuna versiona.

Trendit-kansikuva, jossa poseeraa muotoilija Katriina Nuutinen.

Lisätiedot

Ajankohtaista somejako

Sivu arviointi ja palaute