ajankohtaista pääkuva

Navigaatiovalikko

Ajankohtaista

angle-left Pehmeät innovaatiot korostuvat korona-aikana

Pehmeät innovaatiot korostuvat korona-aikana

Pohjois-Karjalan maakuntaliitto on mukana Interreg Europe -rahoitteisessa Passpartool-hankkeessa, jossa kehitetään työkaluja ja arviointimenetelmiä pehmeiden innovaatioiden tunnistamiseen ja arviointiin.

Karkeasti määriteltynä perinteinen innovaatio eli tekninen innovaatio on uuden tuotteen tai teknologian kehittämistä. Pehmeä innovaatio on puolestaan luovuuden ja inspiraation synnyttämä uusi toimintapa tai -malli, joka voi syntyä sattumalta tai toimintaympäristön muuttuessa.

- Pohjois-Karjala jos mikä on hedelmällinen paikka pehmeille innovaatioille, koska täällä on aina pitänyt käyttää luovuutta, mielikuvitusta ja erilaisia taitoja pärjätäkseen, toteaa Passpartool-hankkeen projektipäällikkö Elsa Pehkonen (kuvassa).

Pehkonen myöntää, että hankkeen alkaessa hän itsekin oli vähän pinteessä, jos joku pyysi esittelemään pehmeät innovaatiot -käsitteen kansantajuisesti.

- Mutta sitten tuli korona, ja erityisesti pienet yritykset alkoivat keksiä uusia toimintatapoja ja -malleja yhtäkkiä muuttuneessa toimintaympäristössä ja tilanteessa, jota ei varmaan koskaan ole osattu kuvitellakaan. Ja näin päästiinkin pehmeiden innovaatioiden ytimeen: liikuntayritykset siirtyivät verkkoon tekemään videoita ja livelähetyksiä, ravintolat aloittivat noutomyynnin ja pienet liikkeet tarjoavat mahdollisuutta yksityiseen ostoshetkeen. Turvallisuusnäkökulma huomioiden on kehitelty uusia toimintamenetelmiä, ja digiloikasta voi nyt lopultakin puhua todellisena loikkana etätyön myötä.

Passpartoolin tavoitteena on edistää julkisten päätöksentekijöiden kykyä huomioida pehmeitä innovaatioprosesseja omissa strategioissaan ja ohjelmissaan. Hankkeen koordinaattori on italialainen Regional Agency for Tehcnology and Innovation.

Lue lisää Passpartool-hankkeesta täältä.

Kuvituskuva, hehkulamppu.

Ajankohtaista somejako

Sivu arviointi ja palaute