ajankohtaista pääkuva

Navigaatiovalikko

Ajankohtaista

angle-left Maakuntaohjelman valmistelu vauhtiin

Maakuntaohjelman valmistelu vauhtiin

Maakuntahallituksen syyskauden ensimmäisen kokous piti sisällään pääosin tilannekatsauksia ja vireillä olevien asioiden evästyskeskusteluita maanantaina 24.8.

Maakuntaviiri maakuntaliiton toimiston lipputangossa.

Maakuntahallitus päätti käynnistää maakuntaohjelman (POKAT 2025) laatimisen vuosille 2022–2025 ja hyväksyi ohjelman valmistelun työohjelman. Seuraavaksi laaditaan osallistumis- ja arviointisuunnitelma, tehdään julkinen kuulutus ja käynnistetään viranomaisneuvottelut Pohjois-Karjalan ELY-keskuksen kanssa. POKAT 2025 on maakuntavaltuuston hyväksyttävänä vuoden 2021 loppupuolella.

Maakuntaohjelmassa määritellään, mitä valtakunnalliset alueiden kehittämisen linjaukset tarkoittavat Pohjois-Karjalassa ja miten rahoitus kohdennetaan. Tästä syystä sitä kutsutaankin ”ohjelmien ohjelmaksi”. Laadintaan osallistuu laajasti eri maakunnan toimijoita sekä aivan tavallisia kansalaisia.   

Maakuntaohjelmassa huomioitavia aluekehittämisen painopisteitä ovat:

  1. Ilmastonmuutoksen hillintä ja luonnon monimuotoisuuden turvaaminen
  2. Kestävä yhdyskuntakehitys ja toimivat yhteydet
  3. Uudistuva elinkeinoelämä ja TKI-toiminnan vauhdittaminen
  4. Osaaminen ja sivistys aluekehityksen voimavarana
  5. Osallisuuden ja hyvinvoinnin lisääminen sekä eriarvoistumisen ehkäisy

Maakuntaohjelmaa hyödynnetään eniten hanketyössä, mutta myös tiedonlähteenä, tutkimuksessa ja koulutuksessa sekä edunvalvonnassa. Nykyinen maakuntaohjelma, POKAT 2021, on toteuttanut tähän mennessä 415 kehittämishanketta 120 miljoonan euron rahoituksella.

Vaihemaakuntakaava etenee

Pohjois-Karjalan maakuntakaavan 2040 ensimmäisen vaiheen osallistumis- ja arviointisuunnitelmasta (OAS) saatiin 34 lausuntoa ja yksi mielipide, joihin on jo laadittu alustavat vastineet. Maakuntahallitus sai prosessista tilannekatsauksen.

Vaihemaakuntakaavalla tuetaan ja edistetään hyvinvointia, työllisyyttä sekä luonnon- ja rakennetun kulttuuriympäristön arvoja. Pääteemoina ovat turve, arvokkaat suot sekä rakennettu kulttuuriympäristö. Esimerkiksi turpeenkäytön tulevaisuudesta laaditaan puolueeton, ulkopuolinen selvitys maakuntakaavatyön tueksi. Rakennetun kulttuuriympäristön osalta selvitys- ja inventointityö on jo käynnissä.

Tavoitteena on, että OAS sekä vastineet ovat maakuntahallituksen hyväksyttävänä lokakuussa 2020.

Eurogio Karelia -yhteistyön kautta elinvoimaa rajan molemmille puolille

Maakuntahallitus kävi evästyskeskustelun Euregio Karelian yhteistyöstrategiasta 2021–2027. Eurogio Karelian jäsenalueita ovat Kainuun, Pohjois-Karjalan ja Pohjois-Pohjanmaan maakunnat ja Karjalan tasavalta Venäjällä.

Pohjois-Karjalalle tärkeitä edistettäviä asioita yhteistyössä ovat mm. Niirala-Värtsilä- maantierajanylityspaikan toimitilojen, muun infran ja tietoliikenneyhteyksien peruskorjaaminen ja kehittäminen. Myös matkailupotentiaali halutaan hyödyntää. Visit Karelia onkin jo aloittanut tiiviin yhteistyön Karjalan tasavallan toimijoiden kanssa.

Maakuntapäivää vietetään koronatilanne huomioiden

Pohjois-Karjalan maakuntapäivään liittyvät tapahtumat alkoivat tänään. Varsinaista maakuntapäivää vietetään lauantaina 29.8. Maakuntaliiton tukemia tapahtumia on yli 50 eri puolilla maakuntaa.

Kaikissa tilaisuuksissa noudatetaan viranomaisten korona-ohjeistuksia ja määräyksiä. Lisäksi kahdeksan tapahtumaa järjestetään joko kokonaan tai osin etänä internetin kautta. Maakuntapäivänä jaetaan viimevuotiseen tapaan Yksinäisyyttä vähentävä teko -palkinto ja Tunnustus maakunnan eteen tehdystä työstä. Maakuntapäivästä julkaistaan erillinen tiedote maanantaina 24.8. 

Maakuntaliiton perinteinen uudenvuoden vastaanotto järjestetään ensi vuonna koronatilanteen salliessa Joensuussa. Vastaanotto pidetään loppiaisviikonlopun aikana yhteistyössä Joensuun kaupungin kanssa.

Pohjois-Karjalan maakuntahallitus kokoontuu seuraavan kerran 21.9. Pohjois-Karjalan maakuntavaltuusto kokoontuu 7.9.

Lisätiedot

Ajankohtaista somejako

Sivu arviointi ja palaute