ajankohtaista pääkuva

Navigaatiovalikko

Ajankohtaista

angle-left Lentoliikenne elintärkeä Pohjois-Karjalan vientitoiminnalle

Lentoliikenne elintärkeä Pohjois-Karjalan vientitoiminnalle

Finnairin lentokone Joensuun lentokentällä.

Joensuun lentoliikennettä koskeva tilannepalaveri pidettiin maanantaiaamuna. Pohjois-Karjalaa tapaamisessa edustivat Joensuun kaupunginjohtaja Kari Karjalainen, Pohjois-Karjalan kauppakamarin toimitusjohtaja Matti Vuojärvi sekä maakuntaliitosta maakuntajohtaja Risto Poutiainen ja yhteyspäällikkö Sami Laakkonen.

Tilannepalaverin keskeinen sisältö ja johtopäätökset ovat seuraavat:

  • Kaupungin, maakuntaliiton ja kauppakamarin edustajat korostivat, että maakunnan saavutettavuuden ja elinkeinoelämän kilpailukyvyn kannalta mahdollisimman nopea Joensuun lentojen asteittainen käynnistäminen on välttämätöntä.
  • Maakunnan toimijat pyysivät lento-operaattori Finnairin tukea sille, että Joensuun kiitotien remonttia on kiirehdittävä toteutettavaksi Finavian alkuperäisen suunnitelman mukaisesti kesäkauden 2020 aikana, jolloin häiriöitä lentotoiminnalle ei ole.
  • Finnairin tänään tehtävän päätöksen mukaisesti Joensuuhun ei tule olemaan lentoja ainakaan ennen marraskuuta 2020. Finnair tekee päätökset talviaikataulun mukaisesta liikennöinnistä elokuussa 2020, perustuen kaupallisen kysyntätilanteen näkymään.
  • Kaupungin, maakuntaliiton ja kauppakamarin edustajat toteavat, että Joensuun lentojen puuttuminen varmuudella lokakuun loppuun saakka on maakunnan yritysten ja muiden toimijoiden kannalta erittäin raskas ja vaikea.
  • Yhteisesti todettiin, että Joensuun vahvuus on ollut vahva liikematkustus ja verkostoarvo eli jatkolentojen suuri osuus Joensuu-Helsinki -reitillä. Joensuun reitin kaupalliseen kokonaisuuteen vaikuttaa näin suuresti se, että miten ja millä aikataululla lentomatkustus erityisesti Euroopassa käynnistyy ja mitä päätöksiä valtiot tekevät rajojen avaamista koskien.
  • Sovittiin säännöllisestä vuorovaikutuksesta Pohjois-Karjalan toimijoiden ja Finnairin kesken. Seuraava tilannepalaveri on 11.6.2020. Tapaamisissa arvioidaan yleistä kysyntätilannetta siten, että tavoitteena on Joensuun lentojen asteittainen käynnistäminen mahdollisimman nopeasti.
  • Pohjois-Karjalan maakuntaliitto ja Kauppakamari sekä Joensuu kaupunki tulevat tänään osoittamaan valtioneuvostolle ja Finavialle vetoomuksen Joensuun kiitotieremontin toteuttamiseksi kesän 2020 aikana. Perustellun hankkeen ajoitus on nyt erinomainen ja luo positiivista uskoa Joensuun lentoliikenteen tulevaisuutta koskien. Tämä signaali on elintärkeä erityisesti maakunnan vientitoiminnalle. Maan hallituksen ja omistajaohjauksen toivotaan suhtautuvan esitykseen myönteisesti.

Lisätiedot:

Ajankohtaista somejako

Sivu arviointi ja palaute