ajankohtaista pääkuva

Navigaatiovalikko

Ajankohtaista

angle-left Itä-Suomen nuorekkain kunta Kontiolahti kasvaa myös kyliensä ansiosta

Itä-Suomen nuorekkain kunta Kontiolahti kasvaa myös kyliensä ansiosta

Kontiolahdella on Itä-Suomen kunnista eniten lapsia suhteessa väestöön. Lapsirikkaus näkyy muun muassa ainutlaatuisen kattavassa alakouluverkossa, sillä kunnassa on 10 alakoulua. Lisäksi kunnassa on yläkoulu ja oma lukio. Tänä vuonna 15 000 asukkaan rajan ylittäneessä kunnassa on 6–18-vuotiaita noin 2 900.

– Meillä on vahvistettu eikä yleisen trendin mukaan vähennetty kouluverkkoa. Olemme halunneet pitää kylät asuttuina, ja koulu on kylän vetovoimaisuuden vahvistajana isossa roolissa. Lisäksi taajamissa tehdään parhaillaan kahta yhtenäiskoulua, kunnanjohtaja Jari Tuononen kertoo.

Kontiolahdella siirrytään yhdestä suuresta yläkoulusta kahden yhtenäiskoulun malliin vuonna 2023.  Yhtenäiskoulut aloittavat toimintansa kirkonkylällä ja Lehmossa.

Yhtenäiskoulujen lisäksi rakenteilla on uusi sote-asema, joka valmistuu ensi vuoden alkupuolella. Aiemmin syksyllä Lehmossa avattiin uusi kunnallinen vuoropäiväkoti Aamuvirkku. Vastaavanlaista useiden suurten investointien yhtäaikaista toteuttamista ei ole ennen kunnassa nähty.

Kontiolahti on pystynyt kasvamaan myös kyliensä ansiosta.

– Yli kolmasosa viiden vuoden aikana myönnetyistä rakennusluvista on kohdistunut haja-asutusalueille, joinakin vuosina peräti liki puolet, tekninen johtaja Tommi Hirvonen kertoo.

Kontiolahdella voi valita asumisen maakunnan keskuskaupungin Joensuun lähellä, aktiivisissa kylissä tai vesistöjen läheisyydessä. Esimerkiksi Tero Mustonen on tehnyt pitkän uran ilmastotutkijana Kontiolahden Selkien kylältä. Selkiellä toimii kunnan pienin, 30 oppilaan, alakoulu.

– Täältä toimimalla olen pystynyt vaikuttamaan aivan globaalille tasolle asti ilmastonmuutosasioissa. Maalla asuminen on ollut minulle aina itsestään selvää, koska se tarjoaa suoran mahdollisuuden havainnoida ja elää luonnossa, kertoo Mustonen, joka on yksi YK:n ilmastopaneelin viimeisimmän raportin kirjoittajista.

Pohjois-Karjalan maakunnan aluerajojen katsotaan syntyneen vuonna 1721 Uudenkaupungin rauhassa. Tänä vuonna Pohjois-Karjalassa on siis vietetty 300-vuotisjuhlia. Juhlavuoden videosarjassa vieraillaan kaikissa maakunnan 13 kunnassa. Kontiolahden videossa piipahdetaan Selkien kylällä, jossa asuu ja työskentelee ilmastotutkija ja ammattikalastaja Tero Mustonen. Linkki videoon alla.

Selkien kylällä asuva ilmastotutkija Tero Mustonen.

Lisätiedot

Ajankohtaista somejako

Sivu arviointi ja palaute