ajankohtaista pääkuva

Navigaatiovalikko

Ajankohtaista

angle-left Ilomantsi on tehnyt monipaikkaisen työn helpoksi

Ilomantsi on tehnyt monipaikkaisen työn helpoksi

Ilomantsin tietoliikenneyhteydet takaavat sujuvan arjen niin vakituisille asukkaille ja yrityksille kuin etätyöläisillekin.

Janne Piiroinen keskustelee vaimonsa kanssa etäyhteydellä.

Ilomantsin kunnan yhtiö Ilonet Oy on iloinen esimerkki siitä, miten maaseutukunta voi vastata modernien maaseutuasukkaiden ja etätyöntekijöiden tarpeisiin. Suomen itäisimmän kunnan maaperään on vedetty yli tuhat kilometriä valokuitua. Pitkälle on päästy siitä, kun ensimmäinen liittymä avattiin Haukivaaran kaupalle vuonna 2014.

Kunnanjohtaja Marjut Ahokkaan mukaan valokuituyhteyden saa käytännössä missä päin Ilomantsia vaan. Lisäksi laajakaistaan liittyminen on tehty mahdollisimman edulliseksi, helpoksi ja joustavaksi. Esimerkiksi etätyöntekijä tai vapaa-ajan asukas voi valita käyttöpäivien mukaan toimivan Ilonet Mökki -liittymän, joka laskee jo ennestään edullista kuukausimaksua.

Tiedostojen siirtäminen ei jää yhteydestä kiinni, mikä helpottaa monipaikkaista työtä tekevän arkea. Paikalliset yritykset ovat kiitelleet yhden gigan yhteyttä.

- Myös kunta on ottanut laajasti käyttöön sähköisiä palveluita ja olemme viestineetkin Siun soten suuntaan, että täällä olisi hyvä pelikenttä kokeilla uusia sähköisiä sotepalveluita, Marjut Ahokas sanoo.

Ahokkaan mukaan korona-aika on paljastanut, että sopivan kokoisille ja rauhallisille asuinympäristöille on edelleen kysyntää. Ilomantsin valttikorttina on näiden lisäksi kaunis luonto.

- Täällä viihtyy varmasti, kun palvelut ja yhteydet ovat kunnossa.

Yksi laajakaistan käyttäjistä on Ilomantsiin pari vuotta sitten muuttanut pappi Janne Piiroinen. Piiroisen perheessä eletään toistaiseksi kahdessa osoitteessa, kun vaimo toimii luokanopettajana Hämeenlinnassa.

- Hyvät valokuituyhteydet mahdollistivat sen, että vaimoni opetti hämäläistä viidettä luokkaa Ilomantsista käsin, kun koulu siirtyi etäopetukseen, Piiroinen kertoo.

Pohjois-Karjalan maakunnan aluerajojen katsotaan syntyneen vuonna 1721 Uudenkaupungin rauhassa. Tänä vuonna Pohjois-Karjala täyttää siis 300 vuotta. Juhlavuoden videosarjassa pistäydytään kaikissa maakunnan 13 kunnassa. Ilomantsin videon teemana on kattava laajakaistaverkosto ja monipaikkaisuus. Videon voi katsoa alla olevan linkin kautta.

Janne Piiroinen keskustelee etäyhteydellä vaimonsa kanssa.

Lisätiedot

Ajankohtaista somejako

Sivu arviointi ja palaute