ajankohtaista pääkuva

Navigaatiovalikko

Ajankohtaista

angle-left Hyviä uutisia ja sitten ei

Hyviä uutisia ja sitten ei

Lieksan elinkeinoelämästä on tullut kesän ja alkusyksyn mittaan sarja hyviä uutisia. Joptek Oy Composites:n konkurssin pohjalta Lieksaan ovat rantautuneet HBR Finland Oy ja EC-Engineering Oy, jotka yhdessä työllistävät jo enemmän työntekijöitä kuin Joptek Oy Composites parhaimmillaan. Sekä HBR Finland Oy että EC-Engineering Oy ovat vahvoja toimijoita, joiden näkymät ovat hyvät.

Reino ja Aino kenkiä valmistaneen PK Kappi Oy:n konkurssin myötä myös Suomen Rengastehdas Oy:n (Suomi Tyres) toiminta päättyi. Nyt molemmille tuotantolinjoille on näköpiirissä jatkaja. Suomi Kenkä Oy tulee jatkamaan kenkien valmistusta Lieksassa ja viimeisimpänä uutisoitiin polkupyörien rengastuotannon jatkumisesta LieksaTyres Oy:n toimesta. Molempien tuotantolinjojen näkymät ovat vahvemmat kuin aikaisemmilla toimijoilla.

Edellisten lisäksi Nokia raskaiden renkaiden tuotanto jatkuu, Green Fuel Nordic Oy:n bioöljytehtaan rakennustyöt on aloitettu jne. Uusien avausten myötä vire näytti vielä syyskuun loppuun vahvalta.

Lisää haasteita

Mutta ei niin hyvää, ettei jotain harmittavaakin. Lokakuun alussa meidät tavoitti uutinen Amcor Flexibles Finland Oy:n yhteistoimintamenettelystä. Pelkona on, että Lieksan tehdas suljetaan ja sitä kautta noin seitsemänkymmentä ammattilaista irtisanotaan. Kerrannaisvaikutuksineen isku Lieksan elinkeinoelämälle on kova.

Lieksan positiivinen työllisyyskehitys on ollut viimeisen kahden vuoden aikana ripeää, kuitenkin niin, että Lieksan työttömyysaste on vielä selvästi koko Suomen keskiarvoa heikompi. Nyt Amcor Flexibles Finland Oy:n ilmoitus mahdollisesta tuotantolaitoksen sulkemisesta Lieksassa uhkaa katkaista positiivisen työllisyyskehityksen.

Toki Tilastokeskuksen numeroiden valossa myös Lieksan perinteisesti vahva toimiala, metsäteollisuus, yskähtelee. Kiinan ja Yhdysvaltojen kauppasota yhdistettynä epäselvään Brexit-tilanteeseen on aiheuttanut häiriöitä markkinoilla ja tuotantoketjuissa. Selvimmin tämä näkyy metsäteollisuuden varastojen täyttymisenä ja heikkona hintakehityksenä markkinoilla.

Toisaalta kansainvälisesti ilmassa on kuitenkin myös optimismia, koska keskuspankkien elvytyshanat ovat taas auki. Esimerkiksi Euroopan keskuspankki polkaisi syyskuun alussa käyntiin markkinoiden odotuksia laajemman elvytyspaketin. Selvää on, että korkotaso tulee pysymää vuoden takaisia arvioita pidempään matalalla tasolla, joten investointien käynnistymiselle myös Lieksassa ovat edellytykset olemassa. Uudet, kilpailukykyä parantavat investoinnit ovat tarpeen, sillä ilman investointeja ei ole myöskään kasvua.

Lieksassa ollaan iloisia elintarviketeollisuuden yritysten vahvasta etenemisestä. Myös matkailussa on selvästi positiivinen vire, mutta tuntuma matkailuyritysten hyvästä alkuvuodesta ei kuitenkaan nouse tilastossa mitenkään esille – tilastoharhaako?

-
Lieksan Kehitys Oy LieKen toimitusjohtaja Heikki Rusasen teksti Trendit-julkaisusta.
Lue Trendit-julkaisu tästä

Ajankohtaista somejako

Sivu arviointi ja palaute