ajankohtaista pääkuva

Navigaatiovalikko

Ajankohtaista

angle-left Heinävesi toivotettiin tervetulleeksi osaksi Pohjois-Karjalaa

Heinävesi toivotettiin tervetulleeksi osaksi Pohjois-Karjalaa

Viisi kuntaa siirtyi toiseen maakuntaan vuoden 2021 alussa. Pohjois-Karjalaan liittyneen Heinäveden vaakuna ripustettiin muiden maakunnan kuntien vaakunoiden joukkoon tiistaina 5.1. Pielisjoen linnassa.

Pohjois-Karjalan maakuntaliiton ja Heinäveden kunnan edustajia ryhmäkuvassa Maakuntasalissa.

Pitkään eri puolilla maata vireillä olleet maakuntavaihdokset toteutuivat 1.1.2021. Etelä-Savon maakunnasta Pohjois-Karjalan maakuntaan siirtyneen Heinäveden kunnan lisäksi maakuntaa vaihtoivat Joroinen, Iitti, Kuhmoinen ja Isokyrö.

Eduskunnan puhemiehen Anu Vehviläisen mukaan tämä on poikkeuksellista Suomen historiassa.

- Olen todella iloinen, että sain olla valmistelemassa ja esittelemässä tätä muutosta. Valitettavasti vaihdokset viivästyivät sote ja maakuntauudistuksen kaatumiseen. Uusi hallitus otti asiasta kopin ja vei sen loppuun asti, mikä oli demokratian ja politiikan uskottavuuden kannalta erittäin tärkeä asia, Vehviläinen taustoitti tiistaina 5.1. pidetyssä Heinävesi – Tervetuloa PohjoisKarjalan maakuntaan tilaisuudessa.

Pielisjoen linnan Maakuntasalissa pidetyssä tilaisuudessa Heinäveden kunnan vaakuna ripustettiin muiden Pohjois-Karjalan kuntien vaakunoiden joukkoon. Kolmentoista kunnan vaakunan joukossa Heinäveden vaakuna on ainoa, jonka pääväri on vihreä punaisen tai mustan sijaan.

Heinäveden siirtyminen Pohjois-Karjalaan on luonteva. Kunta on muun muassa jo pitkään tehnyt sote-yhteistyötä Pohjois-Karjalan suuntaan ja on yksi Siun Soten jäsenkunnista.

- Olen kotoisin Leppävirralta ja minulle Heinävesi on edustanut aina porttia PohjoisKarjalan ja Savon välillä, joensuulainen Vehviläinen kertoi.

Heinäveden kunnan liittymistä olisi juhlistettu näyttävämmin perinteisessä uudenvuoden vastaanotossa, mutta koronatilanteen vuoksi tervetulotilaisuus jouduttiin järjestämään pienimuotoisesti 15 henkilön voimin. Tilaus striimattiin sanomalehti Karjalaisen verkkosivuilla.

Heinäveden kunnan edustajista tilaisuuteen osallistuivat kunnanvaltuuston puheenjohtaja Mervi Hokka (sd.), kunnanhallituksen puheenjohtaja Auvo Gustafsson (kesk.), kunnanjohtaja Maarika Kasonen ja Heinäveden edustajana maakuntavaltuustossa aloittava Maija Suhonen (kesk.).

- Olemme tyytyväisiä maakuntavaihtoon, joka vihdoin toteutui pitkän odotuksen jälkeen. Itse vaihdoksella ei kuntalaisten arkeen ole luvassa suuria muutoksia, enemmän on kyse hallinnollisesta muutoksesta, kunnanjohtaja Maarika Kasonen sanoi.

Heinäveden maa-alasta lähes 80 prosenttia on metsää. Kasonen totesikin, että kunnalle tärkeitä asioita ovat luontoasiat eli puhtaat vedet ja metsävaltaisuus.

- Näitä tulemme pitämään esillä uudessa maakunnassa matkailun ja kulttuurin ohella.

Maakuntajohtaja Markus Hirvosen mukaan Heinäveden luonto ja kulttuuri vahvistavat Pohjois-Karjalaa. Pohjois-Karjala antaa puolestaan Heinävedelle aluekehityksen, kaavoituksen ja edunvalvonnan työkalut.

- Otamme Heinäveden ilolla vastaan! Liittymistä jouduttiin odottamaan pitkään, mutta toisaalta tämä vuosi on sille erityisen hieno hetki, koska PohjoisKarjalan maakunta juhlii 300-vuotista historiaansa, Markus Hirvonen sanoi.

Tilaisuudessa julkaistiin video, jossa kerrotaan maakunnan juhlavuodesta sekä toivotetaan Heinävesi tervetulleeksi. Linkki videoon alla.

Lisätiedot

Ajankohtaista somejako

Sivu arviointi ja palaute