ajankohtaista pääkuva

Navigaatiovalikko

Ajankohtaista

angle-left Alueiden komitea kannusti maakuntaa: Olkaa ylpeitä tekemisestänne ja viestikää siitä myös eurooppalaisissa verkostoissa!

Alueiden komitea kannusti maakuntaa: Olkaa ylpeitä tekemisestänne ja viestikää siitä myös eurooppalaisissa verkostoissa!

​​​​​​​Euroopan alueiden komitean ensimmäinen varapuheenjohtaja Markku Markkula vieraili Joensuussa 8.5.2018 tutustumassa maakunnan metsäbiotalouden innovaatiotoimintaan ja käynnistämässä kansalaiskeskustelun.

Euroopan alueiden komitea järjesti Markkulan vierailun yhteydessä Joensuussa Euroopan tulevaisuutta koskevan kansalaiskeskustelun ”Reflecting on Europe”, jossa teema oli metsät ja ilmastonmuutos. Tapahtuma organisoitiin yhdessä Lyseon lukion kanssa ja ilmapiiri oli hyvin innostunut. Opiskelijat saivat valmistella oman puheenvuoron ja esittää kysymyksiä alueiden komitealle. Markkula oli syvästi otettu opiskelijoiden panoksesta. ”Juuri tällaista toimintaa tarvitaan. Idearikkaita nuoria, jotka rohkeasti tuovat omia näkemyksiään ja ajatuksiaan esille.”

Alueiden komitea kannustaa kansalaisia osallistumaan keskusteluun myös netissä:

Linkki kansalaiskeskusteluun eri kielillä
Euroopan alueiden komitea, Reflecting on Europe
 

Innovaatiotoiminnassa tärkeää nopeus, laatu ja verkostot

”Kehittämistyö on yhä enemmän nopeita kokeiluja, jotka täytyy skaalata ja levittää ympäri Eurooppaa nopeasti. Nopeus ja laatu ratkaisevat”, Markkula linjasi uudenlaista innovaatiotoimintaa. ”Älykkään erikoistumisen ja kaupunkien merkitys koheesiopolitiikassa ja alueiden kehittämisessä korostuu jatkossa aiempaa enemmän. Kaupungit voivat toimia uudella tavalla verkostoissa ja olla katalyyttejä monenlaisessa toiminnassa. Osaamista kehitetään yhdessä ja sitä jaetaan aktiivisesti kaikkien käyttöön.

Lisäarvo Euroopalle perusteltava

Markkulan mukaan maakuntien tulisi miettiä omaa tekemistään myös osana Eurooppaa. ”Kaikessa tekemisessä kannattaisi perustella eurooppalainen lisäarvo. Usein tekemisen arvoa mitataan vain sillä, miten tärkeää se on omalle alueelle. Työpaikkojen synnylle ja hyvinvoinnin lisääntymiselle ovat yhtä tärkeitä myös eurooppalainen lisäarvo ja laaja hyödynnettävyys.” Markkula kertoo esimerkin logistiikan alalta: ”Jäämeren radan osalta täytyy osata kertoa, mitä hyötyä Keski-Euroopan maiden junaverkostolle on siitä, että koko Euroopan kattava logistinen yhteys toimii arktiselle alueelle saakka ja yhdistää Euroopan suoraan Aasiaan.”

Eurooppalaisessa innovaatiotoiminnassa pieni, syrjäinen maakunta voi helposti jäädä isompien kaupunkialueiden jalkoihin. Markkulan mukaan Pohjois-Karjalan osaaminen on kuitenkin niin vahvaa esimerkiksi metsäbiotaloudessa ja fotoniikassa, että ovet Euroopan huippuosaajien verkostoihin ovat auki. ”Keskeistä on olla avoin ja kertoa saavutuksista eurooppalaisissa verkostoissa. Liika vähättely on suomalaisten helmasynti. Ja lisäksi toimimme sulkeutuneina omissa laatikoissamme ja siiloissamme.

Markkula linjaa EU-rahoituksen muuttuvan yhä enemmän monien rahalähteiden synergiseksi käytöksi. ”EU:n jäsenmaissa täytyy löytyä tapoja, joilla eri rahoitusvälineiden tosiaan täydentävää vaikutusta viedään käytännössä eteenpäin.” Pohjois-Karjalan maakuntaliiton aluekehityspäällikön Maarit Siitosen mukaan tämä on maakunnan metsäbiotalouden kehittämisessä osin toteutunut, vaikka rakennerahastotoiminnan vipuvaikutus eurooppalaiseen huippututkimukseen voisi olla vieläkin suurempi.

Lisätiedot

Ajankohtaista somejako

Sivu arviointi ja palaute