ajankohtaista pääkuva

Ajankohtaista

angle-left Syödään-kilpailun pääpalkinto Ruokala-sovellukselle

Syödään-kilpailun pääpalkinto Ruokala-sovellukselle

Syödään-kilpailun pääpalkinto Ruokala-sovellukselle


Kouluruokailuun kannustava Syödään-kilpailun innovatiivisimman idean 500 euron pääpalkinnon sai Ruokala-sovellus, jonka oli ideoinut Andrei Potekhinin ryhmä Riverian Lieksan yksiköstä. Kilpailulla kannustettiin ryhmiä keksimään miten kouluruoka maistuisi oppilaille vielä paremmin. Vastauksia saatiin yhteensä 47 ryhmältä.

Palkintoraadin mukaan Ruokala-sovelluksella pystyisi kännykän avulla näkemään tulevan ruokalistan lisäksi mm. ruokien ravintosisällön. Toisaalta se mahdollistaisi myös palautteen antamisen ruuasta.

- Sovellus olisi varmaan myös tervetullut yhdistäjä koululaisten, keittiöhenkilökunnan ja meidän vanhempien välille. Eipähän tulisi kotona tehtyä samoja ruokia samana päivänä kuin koulussa. Tai toisaalta sieltähän voisi napata koulun menestysruuan reseptin sitten kotiinkin, hymyilee osallisuusasiantuntija 
Maarita Mannelin Pohjois-Karjalan maakunta- ja sote-uudistuksesta.

Ruokala-sovelluksen mahdollisesta toteuttamisesta tullaan neuvottelemaan kouluruokaa valmistavan Polkan kanssa. Lisäksi ajatuksena on, että kilpailun tuloksien pohjalta voidaan myöhemmin käynnistää laaja hanke, jossa pureudutaan nuorten koko päivän ruokailuun. 


Ruoka, tila ja osallistuminen
 

- Vastauksia arvioineessa raadissa huomasimme, että muutamat teemat toistuivat vastauksissa - mutta kyllä siellä herkullisia irtiottojakin oli.

- Yksi selkeä teema oli itse ruoka; usea vastaaja kaipasi lisää makuja kouluruokaan. Haluttiin enemmän mausteita ja yrttejä, mutta myös lisää hedelmiä ja pilkottuja kasviksia. Salaattibaariakin ehdotettiin. Mielenkiintoinen idea olisi myös toiveruokapäivä, jolloin oppilaat saisivat itse vaikuttaa koululounaaseen - näin voisi maistella vaikka eri maiden ruokamakuja.

- Toisaalta myös ruokailutilan merkitys ponnahti usein esille. Toivottiin lisää väriä, tilaa tai taustalla soivaa rauhallista musiikkia. Huopasuojat tuolien jaloissa vähentäisivät kätevästi ärsyttävää melua ruokasalista.

- Otimme ilolla vastaan myös osallisuuden korostumisen. Mukana oli ehdotuksia niin vanhempiin vaikuttamisen lisäämisestä kuin yhteistoiminnallisista ruokailuista, joissa opitaan yhdessä ruokailutavoista ja erilaisten makujen maistamisesta. Ja on totta, että kun ollaan itse mukana ruokaa tekemässä, niin ymmärretään sen arvo ja alkuperä parhaiten.

Osallistuneiden ryhmien kesken arvottiin kaksi 150 euron palkintoa per kunta. Ja koska kaikista kunnista ei saatu kahta ehdotusta, niin viidelle ryhmälle annettiin 100 euron lisäpalkinto idean monipuolisuudesta, yhteisöllisyydestä ja osallisuuden edistämisestä.

Kilpailuaika oli 16.4.-11.5. ja kilpailu oli suunnattu Pohjois-Karjalan ala- ja yläkouluille, lukioille, ammattikouluille, opettajille, ruokapalvelun työntekijöille ja vanhempaintoimikunnille. Kilpailuun osallistuva ryhmä sai olla koululuokka, opettajat, ruokapalvelun työntekijät, oppilaskunta ja vanhempainyhdistys.


Heinävaaran koululle uusi ideakirja 
 

Tuore kouluterveyskysely (2017) osoitti, että Pohjois-Karjalassa neljäsosa perusopetuksen 8. ja 9 -luokkalaisista jättää koululounaan väliin vähintään yhtenä päivänä viikossa. Lisäksi aterianosista jopa 85 % jätetään syömättä.

Pohjois-Karjalan kansanterveyden keskus yhteistyökumppaneineen on laatinut kouluruokailun edistämiseksi Heinävaaran yhtenäiskoululle ideakirjan. Sen avulla kannustetaan oppilaita osallistumaan kouluruokailuun ja kehittämään siitä yhdessä päivän paras tauko. Ideakirjassa kannustetaan oppilaita ruokailun suunnitteluun, toteuttamiseen ja arviointiin, jota opettajat ja koulun muu henkilökunta innostaa ja ohjeistaa. Sen lisäksi osallistetaan myös lasten ja nuorten perheitä.


Lisätietoja

osallisuusasiantuntija Maarita Mannelin p. 050 350 4927, Pohjois-Karjalan maakunta- ja sote-uudistus, maarita.mannelin@pohjois-karjala.fi

Kaikki kilpailun ideat löytyvät tästä 
Linkki Heinävaaran ideakirjaan


----


Palkinnot


Innovatiivisin idea, palkinto 500€

Riveria Lieksa, Andrein ryhmä

Arvonta 150 € 

Ilomantsista Iknovaaran alakoulu ja Pogostan alakoulun 4b-luokka
Joensuusta Noljakan koulu 1b-luokka ja Enon koulun pöytänumero 1
Juuasta Poikolan koulu
Kiteeltä Riveria
Kontiolahdelta Selkien koulun oppilastoimikunta ja Lehmon koulun 2-3 F-luokka
Lieksasta Riveria Karina ja Jamali 6-lk
Liperistä Ylämyllyn koulu ja Liperin koulun kotitalousryhmä 5
Nurmeksesta Riveria Oona
Outokummusta Kummun koulu, Mirvan ryhmä ja Tiinan ryhmä
Polvijärveltä Kirkonkylän koulu
Rääkkylän koulusta vanhempaintoimikunta
Tohmajärveltä Kemien koulun 3A-luokka

Lisäpalkinnot 100 €, monipuolinen sekä yhteisöllisyyttä ja osallisuutta lisäävä

Pogosta yläkoulu, oppilaskunta
Nepemäen koulu, 6C
Iiksenvaaran koulu, oppilaskunnan hallitus
Riveria Lieksa, ravitsemuspalvelut Vakka
Kummun koulu, 4B-luokka

 

 

Sivu arviointi ja palaute