ajankohtaista pääkuva

Ajankohtaista

angle-left Sote-keskus kokeiluun jo ensi vuonna?

Sote-keskus kokeiluun jo ensi vuonna?

Siun sote on valmis pilotoimaan sote-keskuksia, jos sote-lainsäädäntö etenee eduskunnassa.

Pohjois-Karjalassa ollaan valmiudessa pilotoimaan sote-keskuksia, jos lainsäädäntö etenee ja Siun soten hankehakemus hyväksytään ministeriössä.


Sote-keskukset tulisivat osittain nykyisten terveysasemien tilalle, ja sote-keskuksen voisi perustaa myös yksityinen yritys. Asiakas voisi valita, käyttääkö Siun soten vai yksityisen tahon sote-keskusta. Käyntimaksu olisi kaikissa sama ja valintaa voisi vaihtaa puolen vuoden välein. Jos asiakas valitsisi Siun soten sote keskuksen, hän voisi asioida missä tahansa Siun soten toimipisteessä koko maakunnan alueella.

Pohjois-Karjalan pilotissa sote-keskusta voisi päästä valitsemaan jo ensi vuoden aikana, jos valtakunnalliset tietojärjestelmät ehtivät valmistua ajoissa. Edellytyksenä on se, että asiakkaan olisi pystyttävä luotettavasti vertailemaan esimerkiksi sitä, kuinka nopeasti hoitoon pääsee. Sote-keskuksen valinnan tekeminen on rakenteilla Kelan Kanta-palveluihin.

Sote-keskusten palvelut on määritelty laissa. Sote-keskuksista saisi muun muassa hoitajan ja lääkärin palveluja sekä sosiaalipalveluihin liittyvää neuvontaa. Myös joitakin maakunnan päättämiä erikoisalojen vastaanottoja on tarkoitus tuoda sote-keskuksiin. Ne julkiset palvelut, joita sote-keskus ei tarjoa, saisi maakunnan liikelaitokselta – käytännössä edelleen Siun sotelta.

SomeShare

Sivu arviointi ja palaute