ajankohtaista pääkuva

Ajankohtaista

angle-left Savosta Karjalaan

Savosta Karjalaan

Heinävesi on kautta historiansa sinnitellyt idän ja lännen, Ruotsin ja Venäjän, Savon ja Karjalan välimailla. Milloin olemme olleet metsästysmaina, milloin kalavesinä. Eränkävijät ovat kulkeneet seudun kautta ja jättäneet Heinävedelle merkkejään kuten kivikautisia asuinpaikkoja ja kalliomaalauksia. Heinäveteläisten geeneissä lienee vielä muinaisten lappilaistenkin perimää. Karjalaista vilkkautta kansanluonteeseemme ovat sekoittaneet evakot, joita sodan jälkeen sijoitettiin Heinävedelle.

Entisaikaan vesistöt ohjasivat paljon ihmisten liikkumista ja niinpä täältä suuntana olivat Heinäveden reitin, kansallismaiseman, molemmat päät Kuopio ja Savonlinna. Paikkakunnan ensimmäinen maantie - Karjalan tie, sekä Savon ja Karjalan ratojen välinen poikkirata Varkaudesta Joensuuhun lisäsivät kuitenkin kanssakäyntiä myös itään päin.

Heinäveden sijainti kolmen maakunnan kainalossa on tehnyt pikkukunnasta tarpeen mukaan joka suuntaan joustavan liikkujan. Terveyspalvelut on jo pitkään saatu Pohjois-Karjalasta, maakuntahallinto Etelä-Savosta, yrityspalvelut Pohjois-Savosta. Säätiedotus taas on valittu näiden kolmen maakunnan väliltä sen perusteella, minne se on ennustanut kauneinta keliä. 90-luvun alussa tehty kysely Pohjois-Karjalan tunnetuimmasta matkailukohteesta nosti ykköseksi Valamon luostarin. Turistille maakuntarajoilla ei siis ole ollut mitään merkitystä. Vuosisatojen rauhanomainen rinnakkaiselo on luonut hyvän pohjan yhteistyölle Pohjois-Karjalan kanssa.

Niinpä suuntaammekin luottavaisin mielin kohti uutta maakuntaa vuoden 2020 alusta. Uskon, että mukavasti lupsahdamme pohjoiskarjalaisten joukkoon ja viihdymme teidän kanssanne. Hienolta on tuntunut se sydämellinen vastaanotto, kaikkeen toimintaan mukaan tempaisu ja kiinnostus, jota Heinävesi on jo nyt saanut Pohjois-Karjalan taholta osakseen.


 

Kuva Valamosta

Sivu arviointi ja palaute