ajankohtaista pääkuva

Ajankohtaista

angle-left Palveluseteli antaa valinnanvaraa

Palveluseteli antaa valinnanvaraa

Jalkojenhoitoa, kotihoitoa, asumista, henkilökohtaista apua – palvelusetelillä saa vaikka mitä ja asiakas voi itse valita, keneltä palvelun hankkii.

Palveluseteli ei ole tukku rahaa lompakossa, mutta rahanarvoinen asiakirja se on. Palvelusetelin avulla asiakas voi hankkia hänelle myönnettyjä sotepalveluja yksityisiltä palveluntuottajilta – yrityksiltä tai yhdistyksiltä – jotka on hyväksytty palvelusetelituottajiksi. Palvelusetelintuottaja laskuttaa setelin myöntäjää eli Siun sotea.

Esimerkiksi diabeetikko voi valita mieleisensä jalkojenhoitajan noin 25 yrittäjän joukosta. Palveluseteli kattaa palvelun hinnan tiettyyn arvoon saakka, asiakkaan maksettavaksi jää mahdollisesti ylimenevä osuus.

Osa palveluseteleistä on tasahintaisia, osa taas on tulosidonnaisia. Siun sote tarjoaa palveluseteleitä muun muassa ikäihmisten, vammaisten ja lapsiperheisen palveluissa sekä yhtenä omaishoidon lakisääteisen vapaan järjestämistapana. Siun soten aikana palvelusetelien käyttö ja määrä on kasvanut ja uusia yrittäjiä hyväksytään palvelusetelituottajiksi viikoittain.


Palvelusetelin saaminen edellyttää aina sitä, että Siun sote on arvioinut asiakkaan palvelutarpeen. Palveluseteliä ei voi vaatia, mutta ei sitä ole pakko ottaakaan – silloin palvelu järjestetään toisella tapaa.

Palvelusetelistä asiakasseteliin


Valmisteilla olevassa valinnanvapauslaissa palvelusetelin tilalle tulisi asiakasseteli. Erona palveluseteliin on se, että laki määrittelee, missä palveluissa asiakasseteliä olisi tarjottava. Palvelusetelien tarjoaminen on tällä hetkellä kunnille ja kuntayhtymille vapaaehtoista.

Valinnanvapauslaissa mainitaan esimerkiksi monet vanhusten ja vammaisten palvelut. Lisäksi maakunta voisi halutessaan tarjota asiakasseteliä myös muissa palveluissa.

Siun sotella on palveluseteli jo lähes kaikissa palveluissa, joihin valinnanvapauslaki edellyttäisi asiakasseteliä. Setelit puuttuvat vain lääkinnällisestä kuntoutuksesta, vammaisten päivätoiminnasta ja sosiaalisesta kuntoutuksesta. Näiden pilotointiin Siun sote on hakenut valtionavusta, jotta kaikki olisi valmista, kun lainsäädäntö astuisi voimaan.

(Teksti: Susanna Prokkola)

SomeShare

Sivu arviointi ja palaute