ajankohtaista pääkuva

Ajankohtaista

angle-left Henkilökohtainen budjetti kokeilukäyttöön

Henkilökohtainen budjetti kokeilukäyttöön

Siun sotessa on käynnissä henkilökohtaisen budjetoinnin kokeilu, jossa kokemuksia kerätään vammaispalvelujen asiakkaiden näkökulmasta.

Noin 40–50 Siun soten vammaispalvelujen asiakasta saa tänä vuonna käyttöönsä henkilökohtaisen budjetin. Kyse on vuoden loppuun saakka kestävästä kokeilusta, jossa kerätään kokemuksia siitä, miten homma toimii ja mitä pitäisi tehdä, jotta se toimisi vielä paremmin.

Asiakkaita, kokemusasiantuntijoita ja yrityksiä etsitään mukaan kokeiluun huhti–toukokuun aikana.

Vapautta ja vastuuta asiakkaalle

Kokeilu alkoi jo vuoden alussa, Sitran ohjaamalla vaikuttavuuskehittämö-työskentelyllä. Mukana oli asiakkaita, ammattilaisia, yrittäjiä ja muita asiasta kiinnostuneita. Kontiolahtelainen Arja Pappinen oli yksi kehittämöön osallistuneista. Arja kuuluu myös kokeilua pyörittävän SiVa-hankkeen ohjausryhmään.

- Yritin asettaa itseni osaksi henkilökohtaisen budjetoinnin prosessia ja ajatella asioita myös muiden vammaisten ihmisten kannalta. Palvelun käyttäjien mielipiteet nousivat hyvin esille, mutta tarvitaan vielä lisätietoa siitä, mitä muutoksia se tuo nykyiseen verrattuna, pohtii Arja.

Lisätiedon tarvetta korostaa myös joensuulainen Risto Tanninen, joka niin ikään osallistui kehittämöihin asiakkaan näkökulmasta.

- Lisätietoa tarvitaan, sillä samalla kun henkilökohtainen budjetti vapauttaa ja antaa valinnanvapautta, se tuo myös vastuuta. Neuvontaa tarvitaan, ja itsekin pitää olla skarppina.

Ohjausta ja neuvontaa

Tiedon ja ohjauksen tarve on Siun soten kokeilussa tunnistettu. Kokeilun aikana kehitetään palvelu- ja neuvontayksikköä, johon haetaan kokemusasiantuntijoita sote-ammattilaisten rinnalle. Arjaa kokemusasiantuntijana toimiminen kiinnostaisi:

- Silloin pääsisi mukaan kehittämään myös sitä toimintamallia ja pääsisi auttamaan ihmisiä löytämään heille oikeita palveluja.

Kokeilu sisältää muun muassa asumisen palveluja, vierihoitoa, päivätoimintaa ja henkilökohtaisen avun palveluja. Käytännössä toteutus tapahtuu palvelusetelien avulla, koska lainsäädäntö ei ole vielä voimassa. Kesällä 2018 otetaankin käyttöön uusi henkilökohtaisen avun palveluseteli kokeilun tarpeita silmälläpitäen. Arjalle henkilökohtaisen avustajan käyttö on tuttua:

- Harrastan kivien maalaamista, minulla on omalla pihallani jo 150 itse maalaamaani kiveä. Itse en pystyisi kiviä etsimään ja kantamaan sisälle, avustaja auttaa siinä. Haaveilen, että ensi kesänä lähtisimme melomaan. Yhdessä tekeminen on helppoa, kun avustajan kanssa on samalla aaltopituudella.

Yrittäjät mukaan

Henkilökohtaisen budjetin kokeilu on käynnissä koko Siun soten alueella Tohmajärveä ja Rääkkylää lukuun ottamatta. Kokeiluun etsitään mukaan myös yrittäjiä, jotka ovat kiinnostuneita ryhtymään palvelusetelituottajiksi. Siun sote hyväksyy mukaan kaikki yrittäjät, jotka täyttävät lain edellyttämät kriteerit. Palvelusetelituottajien haku on jatkuva.

Kiinnostuitko kokeilusta?

Ota yhteyttä: projektipäällikkö Leena Suhonen, leena.suhonen@siunsote.fi tai
kehittämisasiantuntija Päivi Puhakka paivi.puhakka@siunsote.fi
 

(Teksti: Susanna Prokkola)

Sivu arviointi ja palaute