maakuntauudistus pääkuva

Maakuntauudistus Pohjois-Karjalassa

Mikä on Pohjois-Karjalan maakunta- ja sote-uudistus

Maakunta- ja sote-uudistuksen valmistelu on hyvässä vauhdissa koko maassa. Pohjois-Karjalalla on parin muun maakunnan kanssa etumatkaa valmistelussa. Meillä Siun sote otti jo vuoden 2017 alussa varaslähdön sote-uudistuksessa.

Maakunta- ja sote-uudistuksessa suomalaiseen hallintoon luodaan kolmas taso eli maakunta, aiempien valtion ja kuntien lisäksi. Uusi organisaatio aloittaa tämänhetkisen tiedon mukaan 1.1.2021. Olemme Pohjois-Karjalassa työstäneet laajalla asiantuntijajoukolla sitä, miten tehtävät ja palvelut kannattaa järjestää paikallisesta näkökulmasta. 

Pohjois-Karjalassa valmistelua on kutsuttu Meijän maakunta -työnimellä. Pohjois-Karjala haluaa olla rohkea edelläkävijä uudistuksessa. Pidämme kiinni hyviksi havaituista tavoista tehdä asioita, mutta etsimme samalla uusia toimintatapoja ennakkoluulottomasti.

Pohjois-Karjalassa uuteen maakunnan organisaatioon siirretään sosiaali- ja terveyspalvelujen lisäksi ELY-keskusten, maakuntaliiton, TE-toimiston, AVI:n ja kuntien tehtäviä. Samansisältöisten tehtävien yhdistäminen on järkevää. Se ei tarkoita kustannussäästöjä vaan pikemminkin tuo maakuntakoneeseen lisää tehokkuutta. 

Kyseessä on historiallinen muutos, joka koskettaa tavalla tai toisella suurta osaa maakunnan väestä. Suomen eduskunta päättää lait, jotka määrittelevät sen millaiseksi uudistus lopulta muodostuu. Tulemme sitten järjestämään eri puolilla Pohjois-Karjalaa yleisötilaisuuksia, joissa kerromme asiasta tarkemmin.

Siun sote otti varaslähdön uudistukseen

Pohjois-Karjalassa sosiaali- ja terveyspalvelut ehdittiin koota yhteen, vaikka valtakunnallisia sote-ratkaisuja oltiin vasta kursimassa kasaan. Siun sote käynnistyi vuoden 2017 alussa, ja eri kuntien sosiaali- ja terveyspalvelut, keskussairaala, pelastuslaitos ja ympäristöterveys ovat nyt yhdessä paketissa.

Lähtökohtana oli ajatus, että kaikki muuttuu, mutta samalla mikään ei muutu. Tavallinen pohjoiskarjalainen löytää edelleen palvelut läheltä omaa arkista asuinpaikkaansa. Mutta avun saattaa saada hieman eri tavalla kuin ennen: palvelun voi saada verkossa, asiakkaan ongelmaa voivat olla ratkomassa eri ammattilaiset yhtä aikaa, ensihoito voi tulla kotihoidon avuksi tai palvelusetelillä avun voi hankkia valitsemaltaan yrittäjältä.

Siun sotea on lähdetty rakentamaan asiakkaiden tarpeista käsin. Ideana on, että voimat yhdistämällä saadaan turvattua laadukkaat, nykyaikaiset ja yhdenvertaiset palvelut kaikille pohjoiskarjalaisille. Yhdessä tekemällä pystytään vähentämään asiakkaan pallottelua ammattilaiselta toiselle ja tarttumaan ongelmiin ajoissa. Yhdessä tekemällä saadaan myös rahat riittämään.

Maakunta- ja sote-uudistuksessa Siun sotesta tulee osa maakuntaa. Vaikka iso osa työstä on jo tehty, on muutoksia vielä edessä, niistä keskeisimpänä asiakkaiden valinnanvapaus. Siun sotea perustettaessa oli toki myös ajatuksena, että kun on vähän etukenossa, niin saa omat sormenjälkensä mukaan kansalliseen ratkaisuun. Ja onneksi kävi hyvin siinäkin!

Mikä Siun sote?

• Siun sote – Pohjois-Karjalan sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä järjestää julkiset sosiaali- ja terveydenhuollon palvelut 14 kunnan alueella. Siihen kuuluvat Joensuu, Kitee, Lieksa, Nurmes, Outokumpu, Kontiolahti, Ilomantsi, Juuka, Liperi, Polvijärvi, Rääkkylä, Tohmajärvi, Valtimo ja Heinävesi.
• Siun soteen kuuluvat myös Pohjois-Karjalan keskussairaala, pelastuslaitos ja ympäristöterveys.
 

 

Sivu arviointi ja palaute